Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Bo Mura lahko ohranila svoje ime?

Po koncu 2. svetovne vojne so se v Jugoslaviji in Sloveniji odločili za reorganizacijo športa in obstoječih športnih društev. V ta namen je 3. junija 1945 v Ljubljani potekal zbor športnikov, na katerem so debatirali o ureditvi razmer v športu in njegovi reorganizaciji.

Fizkultura temelj športa v Sloveniji in Jugoslaviji

Na omenjeni konferenci so ustanovili Fizkulturni odbor za Slovenijo (FOS), ki bo krovna organizacija vsem športnim društvom, tudi Muri. Poudarjeno je bilo, da se fizkultura kot taka ne bo ukvarjala le s športom, temveč tudi z vzgojo dobrega državljana. Nova društva bodo morala gojiti različne športe oz. sekcije, ki bodo morale biti tesno povezane z mladinskimi, sindikalnimi in političnimi organizacijami. Če želijo društva zadostiti tem ciljem, se morajo reorganizirati pod novimi pogoji.

Skoraj vsi športni klubi bodo morali biti na novo ustanovljeni

FOS je ugotovil še, da bodo morali v Sloveniji skoraj vsi predvojni in vojni športni klubi prenehati z delovanjem in kot taki ne obstajajo več, ker so tako ali drugače sodelovali z okupatorjem.

Kaj to pomeni za Muro?

Kot smo omenili bo potrebno nekdanje športne klube, ki ne ustrezajo pogojem FOS-a na novo ustanoviti. To velja tudi za Muro. Ali bo društvo lahko še naprej uporabljalo staro ime je odvisno od tega kako se je vedlo pod okupatorjem. Kot je znano je Mura med vojno tekmovala v madžarskem prvenstvu, zato ji imena bržčas ne bodo več dovolili uporabljati in ga bo zelo težko zadržala.

IZ MEDIJEV

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu