Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Zadnji dnevi Mure pod madžarsko oblastjo

Osvoboditev Murske Sobote. V ozadju je evangeličanska cerkev Murska Sobota. Foto: Zoltan Gerenčer/Wikimedia Commons

V času madžarske okupacije je bila zadnja nogometna tekma v Murski Soboti odigrana 17. septembra 1944, ko se je Mura pomerila s klubom Soproni FAC. Za tem so muraši odigrali še dve tekmi v gosteh, zadnjo 8. oktobra v Györu. Zaradi negotove situacije in vojnih razmer je bilo prvenstvo prekinjeno, nogomet pa je za nekaj časa zamrl.

Brez občnega zbora

V začetku leta 1945 bi moral biti XXI. redni letni občni zbor, ki pa po doslej znanih podatkih ni bil nikoli izpeljan. Predsedniško žezlo je tako še vedno ostalo v rokah Josipa oz. Jožeta Lipiča.

Poziv o izogibanju Fazanerije

V zadnjih dneh okupacije se po doslej znanih podatkih v klubu ni dogajalo nič omembe vrednega. Triindvajsetega marca 1945 so oblasti v časopisu Muraszombat és vidéke objavile obvestilo v katerem pozivajo prebivalstvo Murske Sobote in okolice, da se izogiba območju Fazanerije. Nasproti nje je namreč ena ključnih točk mesta, vojašnica, Rdeča armada pa se je z vso silo približevala našemu mestu. Obenem je kopališče okupatorski vojski služilo kot skladišče orožja in streliva. Ob odhodu vojske je prišlo tudi do eksplozije, zato je kopališče utrpelo precejšnjo škodo. Iz tega lahko sklepamo, da je nogomet v Murski Soboti do osvoboditve miroval.

Osvoboditev Rdeče armade je trajala od 30. marca do 4. aprila 1945. Murska Sobota je bila osvobojena 3. aprila, ko so na oblast prišli komunisti.

IZ MEDIJEV

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu