Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Kako in zakaj so ustrelili predsednika Mure Lipiča?

Nekdanji predsednik Mure Josip Lipič je bil usmrčen leta 1945. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Jerolim Purač

Po osvoboditvi Prekmurja leta 1945 in ob koncu 2. svetovne vojne so oblast v Sloveniji in Jugoslaviji prevzeli komunisti. Ena izmed njihovih prvih akcij je bila preganjanje vseh, ki so bili kakorkoli povezani s fašističnim režimom. Med njimi so bili tudi nekateri vodilni člani Mure. Soboški klub se je namreč leta 1941 zelo hitro podredil madžarski oblasti, v vodstvene strukture pa so se vrinili nekateri ljudje, ki so simpatizirali z madžarskim režimom.

Predsednik Mure obsojen na smrt

Po vojni, 12. junija 1945, je Višje vojaško sodišče za Slovenijo na smrt obsodilo predsednika Mure Josipa Lipiča. Ugotovili so, da Lipič zaradi svojih izdajalskih dejanj v novi skupnosti več nima mesta. Kot je zapisano v knjigi Josip Benko - mit in resničnost, bi naj Lipiča skupaj s prekmurskim podjetnikom Josipom Benkom usmrtili s streljanjem 15. junija 1945, okrog 20. ure na soboškem pokopališču. Zraven tega so mu zaplenili celotno premoženje.

Kdo je bil Josip Lipič?

Josip oz. Jože Lipič je bil do leta 1945 ena od pomembnih figur soboškega nogometa. Član upravnega odbora je bil že leta 1921, ko je nastala prva Mura, ki se je takrat imenovala FK Mura. Ob ustanovitvi SK Mure leta 1924 je postal tajnik, nato pa je bil še član nadzornega odbora in disciplinske komisije. Predsednik kluba je postal leta 1935 in ga je vodil do konca vojne leta 1945.

Kaj mu je očitalo sodišče?

Sodišče je Lipiču očitalo, da ni ničesar ukrenil proti zapiranju in streljanju slovenskih ljudi niti ni proti temu javno protestiral. Očitali so mu tudi, da je sodeloval pri preganjanju slovenskega učitelja in v tridesetih letih trenerja Mure Milana Ferjana. Bil je tudi ravnatelj Prekmurske banke, desna roka in najožji sodelavec Ferdinanda oz. Lindvaja Hartnerja ter od 1. maja 1942 župan Murske Sobote.

IZ MEDIJEV

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu