Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Evolucija nogometnih pravil skozi čas

Glavni sodnik Rade Obrenović je Klemnu Šturmu pokazal rumeni karton. V ozadju je Andrija Filipović. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Nogomet kot ga poznamo danes je v preteklosti izgledal precej drugače. Nogometna pravila so se skozi čas precej spreminjala. Organ, ki določa in sprejema nogometna pravila je IFAB (International Football Association Board) in deluje že od leta 1886.

Pa ne spet ta ofsajd…

Verjetno največjo posebnost in tudi neznanko za oboževalce najbolj spremljane športne igre predstavlja pravilo ofsajda. Ofsajd je prvo uradno definicijo dobil leta 1863, ko so določili, da mora napadalec ob prejeti podaji pred sabo imeti vsaj tri nasprotne igralce, v večini primerov vratarja in dva branilca. Pravilo ofsajda velja le na polovici bližje nasprotnikovemu golu. Že leta 1920 je bilo sprejeto, da ob metu žoge iz avta ni ofsajda. Večjo spremembo je pravilo ofsajda doživelo leta 1925. Po želji, da bi olajšali doseganje zadetkov so določili, da mora imeti napadalec po novem ob prejeti podaji pred sabo vsaj dva nasprotna igralca in ne več tri. Pravilo se potem dolga desetletja ni spreminjalo. Leta 1990 pa je prišlo do novega popravka, in sicer je bilo definirano, da je lahko napadalec v isti liniji s predzadnjim igralcem nasprotnega moštva. Ker je bilo precej polemik glede delov telesa, ki določajo ali je igralec v ofsajdu ali ne, je IFAB leta 2005 določila, da se roka pri določanju ofsajd položaja ne upošteva.

Niso kartoni prisotni od prvih začetkov igre?

Rumeni in rdeči karton sta v sodobnem nogometu sestavni del igre, ampak ni bilo zmeraj tako. Šele na svetovnem prvenstvu leta 1970 v Mehiki sta rumeni in rdeči karton doživela uradno premiero. Po svetovnem prvenstvu je trajalo še kar nekaj let preden so vse svetovne lige vključile pravilo rumenega in rdečega kartona. Rumeni karton sicer predstavlja za igralca resnejše opozorilo za neko nepravilnost. Drugi rumeni karton na eni tekmi ali rdeči karton pa pomeni, da mora igralec zapustiti igro in ekipa nadaljuje tekmo z igralcem manj. Leta 2019 je IFAB določila še, da lahko kartone prejmejo tudi uradne osebe kluba in ne le igralci. Tako, dandanes vse pogosteje vidimo tudi kartone pri trenerjih in drugih predstavnikih klubov.

0, 1, 2, 3, 4… menjave igralcev

Dandanes so menjave igralcev med nogometno tekmo samoumevne, ampak zelo dolgo temu ni bilo tako. Šele leta 1958 je prišlo do sprejetja pravila, ki je omogočalo prve menjave igralcev med tekmo. Na začetku sta bili omogočeni dve menjavi (vratar in igralec), ampak le v primeru poškodb igralcev. Leta 1967 je bilo sprejeto, da se lahko zamenja katerakoli dva igralca, ki sta v igri ne glede na to, če gre za poškodbo ali taktično menjavo. Na svetovnih prvenstvih smo prve nogometne menjave videli šele leta 1970 v Mehiki. V sezoni 1994/95 se je število dovoljenih menjav povečalo iz dveh na tri, ampak je ena menjava moral biti vratar. Že v naslednji sezoni je bilo pravilo spremenjeno na način, da se med tekmo lahko zamenja katerekoli tri igralce. V zadnjih letih se v določenih tekmovanjih uvaja še četrto menjavo v podaljških. COVID 19 epidemija je leta 2020 prinesla še eno začasno spremembo, ki dovoljuje pet menjav z omejitvijo, da se lahko menjave izvedejo le trikrat med tekmo in med polčasom.

Kick of death, ki ga danes poznamo kot enajstmetrovko

Penal oz. enajstmetrovka je bila v nogometno igro uvedena leta 1891. Ker je enajstmetrovko ali kot so v angleško govorečih državah v začetnih letih pogosto imenovali »Kick of death« nekdo moral dosoditi, so se hkrati z enajstmetrovko v nogometu pojavil tudi glavni sodnik in dva stranska sodnika. Do leta 1902 se enajstmetrovka ni izvedla iz bele točke na sredi kazenskega prostora, ampak iz katerekoli točke na liniji 11 metrov od gola. Leta 1930 so določili, da se vratar ob enajstmetrovki ne sme premakniti z gol linije dokler strel ni izveden. Ostali igralci morajo biti zunaj kazenskega prostora in vsaj 9,15 metra od žoge. Leta 1997 je bilo uvedeno, da vratar lahko premika noge, ampak ne sme zapustiti golove črte. Že od samega začetka sta dva razloga zakaj se sodniki odločijo, da dosodijo »Kick of death«. Prvi je igranje z roko, drugi pa prekršek nad nasprotnim igralcem, ki vključuje fizični kontakt.

Katera pravila so vplivala na vse hitrejšo in atraktivnejšo igro…

Skozi čas se je izkazalo, da so bila to predvsem pravila vezana na ofsajde, ki so zagotavljala vse večjo prednost napadalcev v igri napram branilcem. Pomembno pa so tu na igro vplivala tudi pravila glede vratarjev. Eno najpomembnejših je bilo uvedeno leta 1992, ko je bilo vratarjem prepovedno igranje z roko ob namernem vračanju žoge soigralcev proti vratarju. Leta 1998 je sledilo še pravilo 6 sekund, ki vratarjem dovoljuje, da lahko žogo v rokah držijo le 6 sekund. V obeh primerih se kršenje kaznuje z indirektnim prostim strelom.

Tudi v nogomet prihaja sodobna tehnologija

Po več kontroverznih odločitvah sodnikov, ki so vplivala na izide tekem je tudi IFAB pričela razmišljati o vpeljavi sodobne tehnologije, ki bi pomagala sodnikom pri vodenju tekem. Kot prva taka rešitev je bila leta 2012 dovoljena »Goal line« tehnologija, ki se je že v naslednjih sezonah pričela uporabljati v nekaterih najmočnejših ligah. Goal line tehnologija pravzaprav s pomočjo kamer spremlja položaj žoge in v primeru, da žoga preide golovo črto o tem obvesti glavnega sodnika.

Druga tehnologija, ki vse bolj prihaja v ospredje je VAR (Video assistent referee), ki ga je IFAB v pravila nogometne igre dodala leta 2018. Svetovno prvenstvo v Rusiji 2018 je bilo prvo prvenstvo, kjer se je VAR uporabil na vseh tekmah. VAR se sicer uporablja za pomoč sodnikom pri odločanju v štirih ključnih situacijah:

  • Odločitev o tem ali je zadetek regularen (ofsajd, igra z roko, prekrški)

  • Odločitev o enajstmetrovki

  • Odločitev o rdečem kartonu in izključitvi

  • V situaciji, ko sodnik kaznuje napačnega igralca

V slovenski prvi ligi za zdaj še ni implementirane nobene od omenjenih tehnologij. Zagotovo pa to lahko pričakujemo že v bližnji prihodnosti.

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu