Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Jeza in razočaranje

Mirlind Daku se veseli zadetka. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Nogometaši Mure so v 10. krogu prve lige gostili Olimpijo in po preobratu izgubili z 2:3. Muraši so zapravili vodstvo 2:0. Razočaranje po tekmi je bilo veliko, tako med gledalci kot igralci.

Brez Maruška in Morrisa

Mura je tekmo pričela v postavitvi 3-5-2. Poškodovanega Morrisa je v obrambi zamenjal Kuzmić, ki je prvič zaigral na levi strani. Libera je igral Balažic, desnega pa kot običajno Kai Cipot. Na krilih sta igrala Kous (levo) in Beganović (desno), ki sta se v fazi branjenja pomaknila do zadnje linije. Pri Muri je izven kadra ostal Matic Maruško. Olimpija je tako kot Mura tekmo pričela s tremi branilci.

Mura: Obradović, Kuzmić, Balažic, K. Cipot, Šimkus (od 80. Kozar), Kous (od 85. Klepač), Beganović (od 85. Majić), Bobičanec (od 65. Shabanhaxhaj), T. Cipot, Šroler (od 65. Lorbek), Daku. Trener: Damir Čontala.

Olimpija: Pintol, Karamatić, Estrada (od 68. Lasickas), Ratnik, Aldair (od 68. Sualehe), Doffo, Elšnik, Kvesić, Rui Pedro (od 90. Milović), Sešlar (od 88. Ziljkić), Nukić. Trener: Ortega Alberto Riera.

Strelci: 1:0 Daku (6.), 2:0 Daku (19.), 2:1 Sešlar (28.), 2:2 Nukić (67.), 2:3 Elšnik (80.).

Mura zabijala in razbijala igro Olimpije

Olimpija je na začetku prevzela vajeti igre in si pripravila prvo priložnost. V 4. minuti je Rui Pedro ogrel dlani Matka Obradovića. Mura je povedla v 6. minuti. Po odvzeti žogi na sredini je Tio Cipot z globinsko žogo zaposlil Dakuja. Kosovski napadalec je stekel v kazenski prostor in iz težkega položaja, rahlo z desne, zadel pod prečko. Naslednjo lepo priložnost je v 12. minuti imel Tio Cipot, ki je na sredini odvzel žogo Elšniku in s 45. metrov sprožil proti praznim vratom. Na koncu je Pintol žogo odbil v kot. Naslednji zadetek smo videli v 19. minuti. Tokrat je Kous z globinsko žogo našel Dakuja, ki je stekel sam proti Pintolu, ga preigral in iz težkega položaja, ob gol avt liniji zadel za 2:0. Mura, ki je bila v začetku precej boljša od Ljubljančanov je do nove lepe priložnosti prišla v 23. minuti. Daku in Beganovič sta izigrala obrambo in slednji je podal v sredino do Bobičanca, ki je z roba kazenskega prostora streljal v levi spodnji kot. Olimnpija je v 28. minuti zadela po prvi pravi priložnosti na tekmi. Rui Pedro je s tridesetih metrov poslal "svečo" v kazenski prostor Mure, kjer so črno-beli pozabili na Sešlarja, ki je s petih metrov brez težav znižal na 2:1. Po zadetku se je igra bolj kot ne umirila, gostje pa so bili več pri žogi. V 38. minuti je po podaji Aldairja z enajstih metrov zapretil Rui Pedro.

Black out zadnjih trideset minut

Obe ekipi sta v drugi polčas vstopili v enaki zasedbi, kot sta končali prvega, spremenil pa se ni niti igralni sistem. Obe sta igrali s tremi branilci. Prvo priložnost so si priigrali gostje. Elšnik je v 49. minuti s sedemnajstih metrov streljal prek vrat. Prvih petnajst minut drugega polčasa je bilo izenačenih. V 61. minuti je Aldair v svojem kazenskem prostoru zrušil Kousa, vendar se piščalka glavnega sodnika ni oglasila. Gostje so izenačili v 67. minuti. Elšnik je poslal predložek v kazenski prostor, po nespretnem posredovanju Obradovića pa je žoga prišla do Nukića, ki je s petih metrov poslal žogo v prazno mrežo. Muraši so zadetek dobesedno podarili Olimpiji. Tudi naslednja priložnost je pripadla Olimpiji, ko je Kvesić streljal z roba kazenskega prostora. V 75. minuti je imel po predložku Rui Pedro priložnost za vodstvo Olimpije, vendar s petih metrov ni zadel vrat. Olimpija je povedla v 80. minuti. Po izgubljeni žogi na sredini so Ljubljančani prišli do kazenskega prostora Mure, Nukić pa je s podajo za hrbet zaposlil Elšnika. Igralec Olimpije se je znašel sam na robu kazenskega prostora in z močnim polvisokim strelom zadel za 2:3. Zelo podobno situacijo je imel Bobičanec v prvem polčasu, vendar je streljal po zemlji. Po menjavah so gostje spremenili igralni sistem in zaigrali s štirimi branilci. Za tem so postali nevarnejši. V zadnjih desetih minutah je tudi Čontala spremenil  sistem s štirimi v zadnji liniji. V 88. minuti je imela Mura prvo resnejšo priložnost. Po dolgi podaji je Ratnik nespretno posredoval, do žoge pa je prišel Klepač. Igralec Mure je s šestih metrov zgrešil mat pozicijo. V zadnji minuti tekme je Kuzmić v padcu igral z roko v svojem kazenskem prostoru. Obradovič je strel Ziljkića z bele točke obranil.

Muraši so 65. minut dobro stali

Mura je v prvem polčasu zelo dobro zapirala medprostore in bila zelo agresivna. Olimpija je Muraše največkrat prebijala po Murini desni strani kjer sta imela veliko dela Kai Cipot in Amar Beganović. Zraven Dakuja se je v prvem polčasu izkazal tudi Tio Cipot, ki je Ljubljančanom povzročal nemalo preglavic po desni strani. Do 65. minute ter napake Obradovića je bila tekma dokaj izenačena, saj si do takrat ne ena ne druga ekipa nista priigrali izrazito nevarnih priložnosti in to kljub temu, da so imeli gostje večjo posest in prevlado. Ključni trenutek tekme je bila napaka vratarja Mure in kasneje sprememba igralnega sistema Olimpije s katero so prihajali do nevarnejših priložnosti.

xG analiza tekme Mure in Olimpije

Najnižji xG in rekordno malo priložnosti

Gostje so tekmo dobili ker so prevladovali na sredini igrišča. Ves čas so se odkrivali in ustvarjali trikotnike s katerimi so izigravali Muraše. Veliko so tekali brez žoge in se ponujali. Ravno to je Mura počela pod vodstvom Šimundže, kar zahteva ogromno tekanja in taktične discipline. Na drugi strani so se bili Muraši pogosto prisiljeni spuščati v preigravanja, kar se je velikokrat končalo z izgubljeno žogo. Kar bode v oči je malo priložnosti Mure, le pet na celi tekmi. Olimpija je skoraj vse strele sprožila s sredine in Murine desne strani. Na levi nobenega, saj sta tam svoje delo dobro opravila Kuzmić in Kous. Ljubljančani so prva dva zadetka dosegli iz mat pozicij (zelo visok xG), Muraši pa oba iz zelo težkega položaja. Olimpija je imela enega najvišjih xG-jev (všteta tudi 11m) na tekmah proti Muri, Mura pa najmanjšega.

Obletnica Black Gringosov

V 31. minuti so Black Gringosi s koreografijo in pirotehniko zaznamovali 31. letnico obstoja za kar jim iskreno čestitamo.IZ MEDIJEV

Darick Kobie Morris je manjkal zaradi poškodbe. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Black Gringosi so praznovali 31. letnico obstoja. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Miha Kompan Breznik na tribuni Fazanerije. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Mirlind Daku se je veselil z gledalci. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Začetna enajsterica Mure: Stoijo od leve: K. Cipot, T. Cipot, Daku, Balažic, Obradović in Kous. Čepijo: Šimkus, Bobičanec, Beganović, Šroler in Kuzmić. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Tio Cipot je proti Olimpiji odigral odlično tekmo. Ob njem je Mustafa Nukić. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Žiga Kous in Aldair Adulai Djalo Balde. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Matko Obradović na tekmi Mura : Olimpija (17. september 2022). Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu