Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Kdo so St. Patrick's Athletic?

Mura bo tekmo igrala na stadionu Richmond Park. Foto: facebook St Patrick's Athletic FC, 15. julij 2022

Muraši so v prvem krogu kvalifikacij za konferenčno ligo uspešno, s skupnim izidom 4-2, izločili moldavske predstavnike. Tako jim kot druga ovira, do skupinskega dela konferenčne lige, na poti stoji irski St. Patrick's Athletic. Tokratni nasprotnik Mure prihaja iz Dublina; natančneje iz mestne četrti Inchicore pet kilometrov zahodno od mestnega središča.

St. Patrick's Athletic je bil ustanovljen leta 1929, leta 1951 pa je bil sprejet v Irsko nogometno ligo. Tam je klub takoj pokazal potencial in osvojil pokal že v krstni sezoni. To jim je od takrat uspelo še osem krat, nazadnje leta 2013, ko so osvojili svoj 9. državni naslov. Ob naslovnih v državnem prvenstvu ima ekipa St. Patrick's Athletic tudi 4 naslove irskega ligaškega pokala in 4 naslove irskega FA pokala, ki so ga nazadnje osvojili v lanski sezoni; 28. novembra 2021 so po streljanju 11-metrovk pokal osvojili proti Bohemiansu.

Klub se poleg osvojenih naslovov lahko pohvali tudi s tem, da še nikdar ni nazadoval v drugo irsko ligo. St. Patrick's Athletic igra v rdečo-beli opravi, krasi pa ga vzdevek »svetniki«, ki ga je seveda dobili po svojem imenu; slovensko bi lahko ime kluba prevedli v Atletski klub Sveti Patrik.

Domači teren St. Patrick's Athletica v Dublinu se imenuje Richmond Park. Stadion sprejme okrog 5400 gledalcev, od tega ima za evropske tekme dovoljenih 2800 sedišč.

Najelitnejše irsko tekmovanje sicer, tako kot slovensko, šteje 10 klubov. Tekmovanje se začne februarja in konča v začetku novembra. Prednost Ircev na tekmi proti Muri bi torej lahko bil tekmovalni ritem, saj je ekipa St. Patrick's Athletica v petek odigrala 23. krog irskega državnega prvenstva, kjer je doma remizirala z Dundalk FC. Trenutno St. Patrick's Athletic zaseda 4. mesto s 36 točkami in za vrhom s tekmo več, kjer kraljuje Shamrock Rovers, zaostaja 15 točk. Do sedaj so svetniki zbrali 10 zmag, 6 remijev in 8 porazov.

St. Patrick's Athletic je do neposredne uvrstitve v drugi krog kvalifikacij za konferenčno ligo prišel kot drugo uvrščena ekipa irskega prvenstva. Supersvetniki so po ocenah Transfermarkta vredni okrog 3 milijone evrov, torej pol manj kot Mura. Povprečna starost ekipe je približno enaka in se giblje okrog 23 let.

Naši četrtkovi nasprotniki gojijo napadalen nogomet. Napad po navadi začnejo graditi na sredini igrišča, od tam pa poskušajo z dolgimi žogami prebiti boke nasprotnika. Ne gre za tipično preskok igro, temveč poskušajo napade izpeljati po krilnih položajih in s povratno podajo zaposliti svoje napadalce v kazenskem prostoru. Tak način igre s povratnimi podajami poskušajo tudi ob prekinitvah, žogo pa vedno podajajo na bok ali v prostor. Za strele od daleč se le redko odločajo.

Po drugi strani gole prejemajo predvsem s preskok igro, streli od daleč in po prekinitvah.

Trenutno najboljši strelec pri Saint Patrick's Athletic je Eoin Doyle, 34 letni napadalec, ki je močnejši s svojo levo nogo. V letošnji sezoni je že pri 10 zadetkih, od tega je kar 4 zabil na zadnjih treh tekmah. Omeniti je potrebno tudi devetindvajsetletnega Christopherja Forresterja, ki je trenutno najboljši asistent in je letos zbral 6 podaj. Forrester igra levega krilnega napadalca in je levičar.

Mura je torej v drugem krogu naletela na trd oreh in konstantnega irskega prvoligaša, kar pa ne pomeni, da možnosti za uspeh ni. Po vseh statističnih podatkih bomo tudi v drugem krogu morali prevzeti vlogo favorita in upajmo, da nas, glede na ugoden žreb v tretjem krogu (zmagovalec para CSKA Sofia / Makedonija), fantje tja tudi pripeljejo.

Logotip kluba. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: stpatsfc.com

St Patrick's Athletic vabi svoje navijače na tekmo proti Muri. Foto: facebook St Patrick's Athletic FC, 14. julij 2022

Domovanje irskega prvoligaša St. Patrick's Athletic. Avtorske pravice: St. Patrick's Athletic

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu