Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Mura bo dobila novo nogometno igrišče

Bagri odstranjujejo "sveto travo" Fazanerije. Vrvice označujejo meje novega igrišča. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Simon Horvat

Dan po zaključku zadnje prvenstvene tekme v sezoni 2021/22 so na Fazaneriji zabrneli stroji. Pričela se je namreč temeljita prenova igrišča, prva po letu 1964 in druga v zgodovini Fazanerije.

Kakšno bo novo igrišče?

V sklopu del bodo igrišče prestavili 15 metrov bližje glavni tribuni, igrišče pa bo približno 30 cm nižje kot je bilo doslej in bo v višini izhoda iz slačilnic. Mere igrišča bodo ostale enake in bodo 105x68 m. Okrog igrišča je predviden 4 metrski pas umetne trave z inštalacijami za oglasne panele. Travnata površina bo v celoti iz naravne trave in ogrevana s pomočjo toplotne črpalke. Celotna investicija je vredna nekaj čez 800.000 evrov od tega bo Mestna občina prispevala 300.000, Fundacija za šport pa 50.000 evrov. Klub bo najverjetneje nekaj sredstev dobil tudi s strani razpisa NZS-ja. Preostali znesek bo pokrila Mura. Rok za dokončanje del je šest tednov, saj bo prvi uradni dvoboj na Fazaneriji 7. ali 14. julija, ko se pričnejo tekme v kvalifikacijah za evropsko konferenčno ligo.

Vse česar niste vedeli o Murinem igrišču

- Do leta 1935 je bil na tem mestu gozd.
- Prvo igrišče je tukaj nastalo leta 1935 in je bilo obdano z atletsko stezo.
- Do leta 1960 so bile na stadionu zraven nogometa tudi atletske prireditve. S tem letom se je atletika preselila na območje današnje Osnovne šole I (prej gimnazije)
- To, da je glavna tribuna odmaknjega od igrišča je posledica atletske steze.
- Prva sanacija igrišča se je zgodila leta 1964, ko so igrišče razširili proti jugu. Ideje o razširitvi so segale že v prva leta po vojni. Leta 1964 so naredili novo drenažo in padec v obliki strehe, da se na sredini ni zadrževala voda.
- Severni del igrišča je bil do leta 2022 70cm višje od južnega. To je verjetno tudi razlog, da se je na jugu zbirala voda in da je bilo igrišče na tem delu slabše kot na severu. Posledično je bilo igralcem veliko lažje igrati proti jugu kor proti severu.
- Maja 2022 se je pričela sanacija igrišča. Igrišče bo enakih mer, vendar 15 metrov bližje glavni tribuni.

Betonskega izhoda iz igrišča ni več. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Simon Horvat

Pogled na igrišče 26. maja 2022. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Simon Horvat

Bager odstranjuje izhod iz igrišča. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Simon Horvat

Merjenje sredine igrišča. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Simon Horvat

Vrvica označuje mejo novega igrišča na vzhodni in južni strani stadiona. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Simon Horvat

Kornerska zastavica ob jugu bo segala skoraj do tribun. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Simon Horvat

Pogled na Fazanerijo 26. maja 2022. Vidne so plasti drenaže, ki so jo delali leta 1964. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Simon Horvat

Meja igrišča pri severni tribuni. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Simon Horvat

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu