Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Mure ni več, prihaja Sobota

Center Murske Sobote. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Jože Kološa

V ponedeljek, 18. maja 1953, je bil v Murski Soboti ustanovni občni zbor športnega društva Sobota. Pred začetkom so navzoči izglasovali razpust dosedanjega kluba NK Mura, člani Mure pa se bodo vključili v novo športno društvo. V njega bodo vključeni tudi člani novoustanavljajočega športnega društva Panonija. Predsednik Sobote je postal dosedanji predsednik Mure Milan Šušteršič.

Zakaj je potrebno novo športno društvo?

V Murski Soboti delujeta dve športni društvi. Prvo je TVD Partizan, ki šteje nekaj čez 300 članov, drugo pa Mura, ki se udejstvuje le v nogometu. Kljub temu, da ima Murska Sobota bazen, stadion in igrišča je položaj ostalih športnih panog nedefiniran. To je tudi eden od razlogov, da se je pred meseci pojavila iniciativa za ustanovitev novega športnega društva Panonija, ki bi zraven ostalih športov gojila tudi nogomet. Iniciativa ni padla na plodna tla, saj so Zveza športov Slovenije in upravni organi podali negativno mnenje na ustanovitev Panonije. Uradno so sporočili, da ni potrebno formirati novega društva, ker že obstaja NK Mura, ki lahko po potrebi priključi nove športne sekcije. Tako so predstavniki Mure, Partizana in iniciativnega odbora Panonije sedli za mizo in se dogovorili, da bodo ustanovili novo športno društvo v katerem bo sodelovala tudi NK Mura.

Novo društvo ali Partizan?

Na občnem zboru se je razvila diskusija ali je športno društvo v Murski Soboti sploh potrebno in ali ne bi bilo bolje, če bi vsi skupaj sodelovali v TVD Partizan. Navzoči so ugotovili, da društvo ne bo škodovalo matičnemu društvu Partizan skozi katerega bo moral iti vsak mladinec, ki bo hotel postati dober športnik.

Osnova je modra barva

Na podlagi diskusije in glasovanja so novemu športnemu društvu določili tudi ime. Izbirali so predvsem med imenoma Mejnik in Sobota. Večina navzočih je glasovala za Soboto. Za barvo društva so izbrali modro. Sprejeli so tudi predlog, da bodo za društvo veljala pravila, ki jih je izdala Športna zveza Slovenije.

Zaradi Mure denarne težave Sobote

Ker je društvo pod svoje okrilje potegnilo NK Muro je od njega prevzelo tudi njegov dolg. Kakšen je bil ostaja neznanka.

Kronologija Mure oz. Sobote

1921 - ustanovitev Football kluba (FK) Mura. Klub goji samo nogomet.
1924 - ustanovitev Sport kluba (SK) Mura. Klub goji različne športe.
1941 - po okupaciji SK Muro preimenujejo v Mura SE. Klub še vedno goji različne športe.
1945 - likvidirajo Muro, nogomet pa igrajo v okviru Fizkulturnega društva (FD) Svoboda.
1946 - nastane Telesnovzgojno društvo (TD) Sobota, ki se aprila preimenuje v Fizkulturno društvo (FD) Sobota.
1948 - FD Soboto preiumenujejo v Športno društvo (ŠD) Sobota.
1949 - namesto ŠD Sobote nastane Sindikalno športno društvo (SŠD) Sobota. Društvo še vedno goji različne oblike športa.
1950 (januar) - nogomet se osamosvoji in nastane NK Sobota. Uporablja se tudi izraz Sindikalni nogometni klub Sobota (SNK) Sobota. Ostale panoge se priključijo Telovadnemu društvu (TD) Sobota.
1950 (december) - Soboto preimenujejo v Muro. Nastane SNK Mura. Klub so krajše imenovali NK Mura.
1953 - likvidacija Mure in ustanovitev ŠD Sobota. Pod okriljem društva je znova več športnih panog.

IZ MEDIJEV

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu