Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Na vrhu po strelih v okvir vrat, na dnu pri natančnih podajah

Učinek Mure v dosedanjem delu prvenstva. Najboljši smo v strelih, pri vseh ostalih parametrih pa je prostor za napredek. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot, montaža nkmura.si

Neodvisni nogometni observatorij CIES, s sedežem v švicarskem Neuchatlu je objavil obsežno raziskavo, v kateri je primerjal učinek posameznih klubov v 40. ligah širom sveta. Omejili so se na dosežke v fazi obrambe, podaj in napada. Med zajetimi ligami je tudi slovenska prva liga in učinek Mure v primerjavi z ostalimi klubi. Statistika je narejena na dan 15. november 2022, tj. do novembrske reprezentančne pavze. V nadaljevanju članka povzemamo najzanimivejše statistične parametre.

Kraljujemo po številu strelov v okvir vrat

V našem prvenstvu je bilo odigranih 17 krogov, Mura pa je osvojila 29 točk od 51 možnih, kar pomeni, da je dobila 1.7 točke na tekmo. To jo seveda uvršča na tretje mesto prvenstvene lestvice, kjer na vrhu kraljuje Olimpija z 2.5 točkami na tekmo. Zanimivo je, da si je Mura med vsemi ekipami priigrala največ strelov v okvir vrat in sicer 5.8 na tekmo (razpredelnice so na koncu članka). Po tem kriteriju je na drugem mestu Koper (5.7), sledita pa Maribor (5.5) in Olimpija (5.3). Če ta podatek postavimo na globalno raven se Mura nahaja v družbi klubov kot so Athletic Bilbao, Real Sociedad, Inter, Young Boys ipd. Na vrhu te lestvice je Bayern Munchen s kar 9.3 streli v okvir vrat. Sicer pa so na prvih petih mestih kar trije klubi iz Nizozemske.

Preveč napačnih podaj

Vrnimo se k Muri, ki ima največ strelov v okvir vrat med vsemi slovenskimi prvoligaši. Samo po sebi se poraja vprašanje zakaj se črno-belim to ne pozna na lestvici, ki je trenutno sledeča:

1. Olimpija      17 14 1 2 31:16 43
2. Celje       17 8 6 3 26:21 30
3. Mura        17 8 5 4 31:24 29
4. Koper       17 8 4 5 25:17 28
5. Maribor      17 7 3 7 33:26 24
6. Domžale      17 5 7 5 26:23 22
7. Bravo       17 6 3 8 19:14 21
8. Kalcer Radomlje  17 2 7 8 15:30 13
9. Gorica       17 2 5 10 12:27 11
10.CB24 Tabor Sežana 17 2 5 10 12:32 11

Mura je po doseženih zadetkih na drugem mestu, je pa problem, da v fazi igre dela preveč napak in nasprotni ekipi dopušča preveč. Črno-beli imajo zelo malo natančnih podaj v nasprotnikovi tretjini oz. v zadnji coni. Tukaj se med vsemi slovenski prvoligaši Mura uvršča na sedmo mesto s 131.5 podajami na tekmo. Zgovoren je tudi podatek, da se po natančnih podajah (80.3 %) uvršča šele na osmo mesto, za Muro pa sta le Tabor in Bravo. Črno-beli igrajo zelo direkten nogomet, skoraj najbolj med vsemi prvoligaši, pri tem pa delajo precej napak oz. nasprotnik uspešno prestreza žoge. Bayern, ki smo ga uvodoma omenili ima 88 % uspešnost. Po tem parametru smo primerljivi FK Jerv in Strømsgodset IF (oba NOR), Levski Sofia (BUL) itd., ki imajo enako uspešnost kot naši nogometaši.

Nasprotniku dovolimo preveč

Napake v fazi podaj in branjenja omogočajo nasprotniku lažje strele v okvir vrat in po statistiki Mura dovoli 5.1 strela na tekmo, s čimer je v zlati sredini med vsemi prvoligaši. Več jih dopuščajo le klubi, ki so na lestvici precej nižje od nas - Gorica, Tabor, Radomlje in Domžale. Najmanj strelov v ligi dopušča Bravo, kar smo lahko spoznali na zadnji medsebojni tekmi, ko si nobena izmed ekip ni priigrala večjega števila priložnosti. Na sredini smo tudi po podajah v lastni tretjini oz. prvi coni (138.5 na tekmo). Pred nami so predvsem ekipe, ki so v spodnjem domu lestvice in ki se povečini branijo. Najnižji podatek imata Olimpija in Celje, katerih igra večinoma poteka na sredini s hitrimi in uspešnimi podajami v napad. Obe ekipi imata radi sredino v svojih nogah, kar smo prav tako spoznali na medsebojnih tekmah.

Posest pod 50 odstotki

Mura je znana tudi po tem, da nasprotniku rada prepusti posest. V začetku sezone je bila večja, nato pa počasi padala. Povprečno imamo žogo v nogah 48 %. Najvišji odstotek imajo Olimpija, Koper, Celje in Maribor. Na globalni ravni kraljujejo Manchester City, Celtic, Ajax, Rangers, Bayern, ki imajo posest med 60 in 70 odstotki.

Kje so možnosti za napredek?

Mura je na vrhu po strelih v okvir vrat, po vseh ostalih parametrih pa zaostaja za konkurenti v boju za Evropo in tretje mesto. Dvigniti je potrebno uspešne podaje in posledično posest. Zaradi tega potem trpi zadnja linija, nasprotniku pa dovolimo preveč strelov, kar smo že ugotavljali v analizah naših tekem. Problema se zaveda tudi trenerski štab, kar je Damir Čontala potrdil v nedavnem intervjuju za uradno spletno stran. Dejal je: "Rezerve so predvsem v obdobju, ko moramo umiriti igro, ko imamo pozitiven rezultat. Rabimo več mirnosti in posesti žoge v tem obdobju. Res je, da smo v preteklosti večkrat vodili, imeli posest, pa je nasprotna ekipa iz protinapadov dosegala zadetke. Zdaj smo bolj pragmatični, ne prevzemamo več toliko rizika kot smo prej, ampak smo bolj stabilni zadaj in s hitrimi prehodi iščemo priložnosti. Vseeno pa si želimo tukaj storiti korak naprej, imeti večjo posest, da zmanjšamo pritisk na zvezno in obrambno vrsto. Poudarek v tem premoru bo tudi pri iznosu žoge od vratarja naprej."

Mura je na vrhu po številu strelov v okvir vrat. V povprečju sproži 5.8-krat. Foto: football-observatory.com, 15. november 2022

Podaje v zadnji coni oz. nasprotnikovi tretjini. Mura je med slabšimi v ligi. Foto: football-observatory.com, 15. november 2022

Mura je imela na 17. tekmah v povprečju 48 % posest. Foto: football-observatory.com, 15. november 2022

Zelo slab podatek o natančnih podajah. Za Muro sta le Tabor in Bravo. Foto: football-observatory.com, 15. november 2022

V nasprotju z boljšimi ekipami v ligi dovoli Mura nasprotniku precejšnje število strelov v okvir vrat. Foto: football-observatory.com, 15. november 2022

Igralci si precej podajajo v svoji tretjini oz. prvi coni. Foto: football-observatory.com, 15. november 2022

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu