Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas.

Pozno v noč v kavarni, zjutraj na tekmo
12. november 1953

Igralci Mure pred treningom. Na sredini s čepico je Feri Zelko, zraven njega pa Jurij Vrtarič. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: arhiv NK Mura skozi čas

Po katastrofalnem porazu Sobote v Mariboru (1. november 1953), ko jih je Železničar premagal s kar 11:0 je upravni odbor skupaj z igralci iskal rešitve za izhod iz rezultatske in igralske krize. O slabostih se je govorilo že večkrat, vendar nikoli tako odločno in s tako ostrimi zaključki kot tokrat. Na sestanku je sodeloval upravni odbor ŠD Sobote, odbor nogometne sekcije in nogometaši prvega moštva.

Sodu je izbil dno katastrofalen poraz v Mariboru

Sobočanom letos nikakor ne steče. V prvenstvu se med desetimi ekipami nahajajo na osmem mestu, vzroki za to pa so v veliki meri povezani z nedisciplino na tekmah, treningih in celo v odboru nogometne sekcije. Za tekmo v Mariboru je bilo določenih 13 nogometašev, po tričetrturni zamudi pa se jih je zbralo komaj 11. Nekateri so noč pred tekmo preživeli v gostinskih lokalih in posledično niso bili sposobni za tekmo. So pa na koncu morali igrati, ker drugih enostavno ni bilo. Odnos do kluba se kaže tudi v obisku na treningih, ki niso zadovoljivi, kar je deloma posledica pogostih menjav trenerja. Muraše so namreč v zadnjih letih trenirali Kukanja, Deškovič, Paviša in na koncu Zelko. Odnos do kluba so pokazali tudi 11. oktobra 1953, ko je bila zaradi prvenstvenega premora predvidena prijateljska tekma, pa se je nekateri niso udeležili.

Obsodba nediscipline

V triurni razpravi so obsodili nedisciplino in vsem tistim, ki je ne bodo spoštovali sporočili naj raje izstopijo iz moštva, kot da bi mu škodovali. Čeprav je disciplinsko sodišče predlagalo ostre in enotne kazni, se posamezni odborniki z njimi niso strinjali. Zagovarjali so tezo, da bo nogomet nazadoval, če jih bodo užalili ali celo izgubili. Na koncu so se vseeno strinjali, da se mora vsak športnik pokoriti športni disciplini, ker šport vzgaja trdne in poštene značaje ter ne mara mehkužcev. Sprejeli so sklepe, da bodo kaznovali vse, ki so povzročili hud poraz v Mariboru in niso prišli igrat prijateljske tekme. Kaznovali so tudi dva člana odbora nogometne sekcije. Še bolj ostro pa bodo kršitelje discipline in rušitelje enotnosti v odboru kaznovali v bodoče.

IZ MEDIJEV

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu