Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Prikaz demontaže "slovenske Barcelone"

Kapetan in branilec Mure Fabijan Cipot. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Gregor Čiček

Nogometaši Mure so v 8. krogu Prve lige na Fazaneriji gostili Olimpijo in jo premagali s 4:2 (2:1). Črno-beli so pod vodstvom Anteja Šimundže prikazali vrhunsko predstavo, svoje pa so dodali še Black Gringosi, ki so praznovali dvajset let obstoja. Naslov, ki smo ga uporabili pri tokratnem članku je vzet s takratne uradne spletne strani kluba mura05.si

Potek tekme

Ob 15.00 se bo na Fazaneriji pričela tekma 8. kroga Prve lige med Muro in Olimpijo, ki jo bomo v živo spremljali tudi na naši spletni strani. Dobro uro pred tekmo se Fazanerija že počasi polni in verjamemo, da bo stadion tudi danes dobro napolnjen. Black Gringosi, kid anes praznujejo dvajseto obletnico obstoja so že razvili transparente, tako na severu kot na jugu, kaj pa pripravljajo pa zaenkrat ostaja skrivnost.

14:01 - Obe ekipi sta že v slačilnicah in sta si predhodno ogledali igrišče, prav tako je v teku pisanje zapisnika. Kakšni bosta postavi bomo razkrili kaj kmalu.

14:21 - Pravkar so na igrišče pritekli črno-beli, ki so pričeli z ogrevanjem pred tekmo, vsak čas pa lahko pričakujemo tudi Ljubljančane, na čelu z Daretom Vršičem, ki bo danes nosil kapetanski trak. Sicer pa sta že znani postavi obeh ekip.

Mura: Luk, Cipot, Bohar, Horvat, Fajić, E. Janža, Eterović, Rep, Dodlek, Maruško in Kous. Klop: Draković, Pavel, Lotrič, Kramar, Sprečo, Kouter in Ošlaj.

Olimpija: Šeliga, Jović, Salkić, Škerjanc, Božič, Omladič, Vršič, Radujko, Čadikovski, Lovrečič in Sretenović. Klop: Džafić, Kovačevič, Valenčič, Bešić, Fink, Smiljanić in Ivelja.

14:28 - Na današnji tekmi je tudi športni direktor poljske Wisle iz Krakowa. Kot zanimivost naj omenimo, da je prejšnje leto bil v tem klubu Fajić na preizkušnji.

14:54 - Kakšno uro pred tekmo je na Fazanerijio prišel tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije, Aleksander Čeferin in to v spremstvu strokovnega sodelavca zveze Ilije Kitiča in Braneta Florjaniča. Poleg tega bo danes tekmo prenašal še Šport TV s komentatorjem Sandijem Škvarčom.

14:59 - Ob himni Mure sta na igrišče prišli obe enajsterici. Kapetana Fabijan Cipot in Dare Vršič. Žreb je določil, da bo s sredine pričela ljubljanska Olimpija.

0 - Pričetek tekme. S sredine je žogo v igro poslal Dare Vršič, ki je podal naprej, vendar so Muraši žogo odvzeli.

1 - Že takoj v prvi minuti lepa priložnost za Muro. Muraši so kombinirali na levi strani - igrajo proti jugu. Žoga je po lepi kombinaciji prišla do Fajića, ki je streljal z dvajsetih metrov. Žoga je zletela kak meter mimo desne vratnice Šelige.

5 - V začetnih minutah tekme so črno-beli pokazali ljubljančanom, da jim bo danes zelo težko v Murski Soboti. Po podaji Eterovića z leve strani je žogo v petmetrskem prostoru Olimpije za las zgrešil Dodlek.

7 - Muraši so v prvih minutah absolutni gospodarji na igrišču. Novo lepo priložnosti je zapravil Fajić. Prejel je dolgo žogo na desni strani igrišča, kjer je iz igre vrgel enega od branilcev Olimpije nato pa streljal mimo desne vratnice Šelige.

9 - Na drugi strani za zapretili tudi gostje. Iz protinapada je do lepe priložnosti prišel Škerjanc. Požrtvovalni Fabijan Cipot je njegov strel blokiral v kazenskem prostoru Mure.

14 - Muraši so v prvih štirinajstih minutah izvajali še tri kote. Nasploh črno-beli dosti več poskušajo izigrati obrambo Olimpije. Ljubljančani se trudijo, vendar so vsi njihovi napadi doslej jalovi oz. jih črno-beli uspešno zaustavljajo.

20 - V dvajseti minuti tekme so na sceno stopili Gringosi. Najprej so bakle zagorele na jugu, nato na vzhodni tribuni, na koncu pa še na severu, kjer so navijači razvili transparent na katerem je pisalo 20 let.

26 - Nova izredna priložnost za Muro. Na sredini igrišča so muraši izvajali prosti strel po prekršku. Do žoge je prišel Dodlek, ki je z lepo podajo našel Eterovića. Ta je na drugi strani - levi - imel samega Fajića, odločil pa se je podati na desno stran do Dodleka, ki je bil prekratek v lovu za žogo. To se je dogajalo na višini šestnajstih metrov.

30 - GOOOOOOOOOOLLLLLL Nusmir Fajić. 1:0. Mate Eterović je prejel lep dolgo žogo. Znašel se je sam pred Šeligo, ga že preigral nato pa mu je zadetek preprečila leva vratnica. Žoga se je nato odbila do Fajića, ki je z desetih metrov po tleh zatresel mrežo Šelige. Zaenkrat zaluženo vodstvo Mure.

33 - Ljubljančani so naredili prvo menjavo na tekmi. Škerjanca je zamenjal Filip Valenčič.

41 - Ljubljančani so izid izenačili prek Nika Omladiča. Omladič je prejel žogo na desni strani pobegnil in streljal z roba kazenskega prostora v daljši kot Aleša Luka. 1:1.

44 - GOOOOOOOOOOLLLLL 2:1. Znova Nusmir Fajić. Fajić je storil vse na sredini igrišča, nato pretekel celotno igrišče vse do kazenskega prostora Olimpije, ter nato s strelom po tleh matiral Šeligo. Znova je Šeligi žogo poslal med nogama, tako kot pri prvem zadetku.

Polčas.

46 - pričetek drugega polčasa. S sredine pričenja Mura, postavi obeh ekip pa ostajata enaki kot ob koncu rvega polčasa.

47 - GOOOOOOOOOOOLLLLLLLL 3:1. Rajko Rep. Rajko si je sam na sredini priboril žogo ter nato sam stekel proti vratom Šelige ter ga z natančnim polvisokim strelom, rahlo z leve strani, matiral.

49 - GOOOOOOOOOLLLLLL 4:1. Leon Horvat. Fantazija Mure v Murski Soboti. Kakšen evrogol Leona Horvata. Leon je dobil žogo na sredini igrišča potegnil proti kazenskemu prostoru Šelige ter z evrogolom z dvajsetih metrov neubranljivo matiral Šeligo.

51 - Po četrtem zadetku so se nekoliko prebudili tudi gostje. Z dvajsetih metrov je poskušal Luka presenetiti Vršič, vendar je Aleš žogo poslal v prvi kot za Olimpijo na tekmi.

52 - Dušan Kosič je izvedel že drugo menjavo. Iz igre je odšel Čadikovski, vstopil pa je Fink.

55 - V deseti minuti drugega polčasa smo videli še šesti zadetek na tekmi, tokrat v mreži Mure. Bil je to predložek z leve strani do osamljenega Vršiča, ki je s petih metrov s strelom z glavo matiral Luka. 4:2.

57 - Prva menjava igralca tudi pri Muri. Igro je zapustil Damjan Bohar, vstopil pa je Mitja Lotrič.

59 - Zaradi prekrška nad Lotričem je rumeni karton pri Olimpiji prejel Sretenović, nato pa zaradi ugovarjanja še Radujko.

62 - Mura igra z igralcem več. Znova so gostje neuspešno zaustavljali Mitjo Lotriča, ki je krenil sam proti golu. Nepravilno ga je zaustavil Blaž Božič.

65 - Zaradi prekrška na sami črti, ki omejuje kazenski prostor je rumeni karton pri Muri dobil Leon Horvat. Nato je iz prostega sterla poskušal Vršič, vendar je Luk žogo odbil.

67 - Nesporazum murašev na polovici Mure so gostje skoraj kaznovali. Znova so ljubljančani iskalni Dareta Vršiča, vendar je namero dobro spremljal Fabijan Cipot, ki je žogo poslal v kot.

70 - Nik Omladič je pri padcu padel na Erika Janžo, za kar si je prislužil rumeni karton. pri tem rumeni karton prejel tudi Rajko Rep.

75 - Pri Muri bo potrebna menjava. Iz igrišča je odšepal Žiga Kous, namesto njega pa je vstopil Nino Kouter.

79 - Zadnjih deset minut tekme poskušajo ljubljančani doseči morebiten tretji zadetek. Muraši dobro zaustavljajo njihove napade in poskušajo tekmo mirno in zanesljivo pripeljati do konca.

82 - Muraši so v teh trenutkih rešili žogo z golove črte. Znova je bil v glavni vlogi Dare Vršič, ki je prejel visoko globinsko žogo ter s strelom z glavo že premagal Luka s katerim sta trčila. Na golovi črti je situacijo rešil kapetan Fabijan Cipot.

85 - Še zadnja menjava pri Olimpiji. Iz igre je odšel Radujko, vstopil pa je Đorđe Ivelja.

87 - Lepa priložnost Mure za povišanje vodstva. Mate Eterović je na levi strani igrišča podal dolgo diagonalno žogo na drugo stran do Kouterja, ki je iz igre vrgel enega od ljubljanskih branilcev ter po tleh streljal proti Šeligi, ki je strel obranil.

88 - Zadnja menjava tudi pri Muri. Igro je zapustil Eterović, vstopil pa je Pavel. Zadnje minute stoji in navija cel stadion. Fantazija.

S petimi minutami sodniškega položaja se je tekma končala z 4:2 za Muro.

Izjavi trenerjev

Dušan Kosič, trener Olimpije: "Čestital bi Muri za zasluženo zmago. Danes nismo pokazali kaj dosti od tistega kar bi morali in po kar smo prišli v Prekmurje. Dovolili smo si celo vrsto napak, za katere smo bili kaznovani. Mura nas je koncentrirano kaznovala in enostavno si več nismo zaslužili."

Ante Šimundža, trener Mure: "V tekmo smo šli z željo, da jo dobimo in to nam je tudi uspelo. Danes smo v vseh elementih igre pokazali, da smo si bolj želeli zmage, da smo bili bolj koncentrirani in tudi pripravljeni. Mislim, da nam je danes to prineslo tri točke."

Fantastična zadetka Fajića

Danes se je že drugo tekmo zapored med strelce vpisal bosanski napadalec Nusmir Fajić. Dosegel je dva prav posebna zadetka. Pri prvem je bil po odbiti žogi od vratnice na pravem mestu in žogo branilcu ter vratarju Olimpije poslal skozi noge. Enako je storil tudi pri drugem zadetku, ko je po samostojnem prodoru s sredine igrišča žogo med nogama poslal za hrbet Šelige.

Po tekmi je bil izredno prešerne volje, saj se mu je končno odprlo pri doseganju zadetkov.

"To je bila ena super tekma. Že od začetka smo ustvarili pritisk na vrata Olimpije in si ustvarjali priložnosti, nato pa se nam je z zadetkom končno odprlo. Pred koncem prvega polčasa bi morali zadržati vodstvo, vendar smo prejeli naiven zadetek. Na srečo smo nato dali drugi gol, takoj v drugem pa nato še dva. Mislim, da se nam je danes vrnilo vse tisto kar zmo zgrešili v prejšnjih tekmah."

Že takoj na začetku se je videlo, da se Muraši niso ustrašili nasprotnika, ampak so že od začetka igrali z enim samim ciljem in to je da bi zmagali. "V tekmo smo krenili super, saj smo si že na začetku ustvarili kar nekaj priložnosti. Nato je vse krenilo kot smo si želeli, tudi s pomočjo navjačev, ki so danes bili fantastični. Ob tej priložnosti bi se jim zahvalil za vso podporo."

Rep: Zmago smo podarili navijačem

Že na prejšnji tekmi proti Domžalam je bil zelo blizu, tokrat pa mu je uspelo. Rajko Rep, je dosegel prvenec v dresu Mure, saj je zabil tretji zadetek Mure. Kapetan mlade izbrane vrste Slovenije je le-tega proslavil na najboljši možni način – na ograji severne tribune skupaj z Black Gringosi. Najprej se nam je zahvalil za čestitke ob zadetku in zmagi, nato pa komentiral tekmo. "Pokazali smo borbeno igro in se borili kot je treba. Na koncu nas je vse to nagradilo. Vedeli smo, da je Olimpija odlična ekipa, vedeli pa smo tudi njihove slabosti na katere nas je opozoril trener. To smo dobro izkoristili."

Tudi Rajko je v nadaljevanju pogovora poudaril, da so si želeli te zmage in so takoj od začetka odločno krenili po vse tri točke. "Mislim, da smo na najlepši možni način podarili našim navijačem veselje. Praznovali so obletnico in tudi oni so si želeli zmage, mi pa smo jim to zmago podarili."

Muraši v naslednjem krogu gostujejo v Celju, kjer je del svoje kariere preživel tudi Rajko, med drugim kot kapetan. "To je bil klub v katerem sem dal skozi mlajše selekcije. Zdaj sem v Muri in razmišljam samo o njej. Sedaj je najprej pomembno, da se dobro spočijemo, nato pa gremo v Celje, da zmagamo tekmo."

Bombarder, ki si zasluži pozornost

Čeprav je po tekmi z Olimpijo težko kogarkoli izpostavljati, si pozornost zasluži tudi Leon Horvat, strelec četrtega zadetka za Muro. Dosegel je pravi evrogol in se na nek način maščeval za dva podobna zadetka, ki ju je njegova ekipa prejela proti Triglavu in Domžalam.

"Enkrat se nam je moglo odpreti, saj smo doslej imeli toliko priložnosti, da »boli glava«. Hvala bogu, da se nam je odprlo in to proti Olimpiji. Verjamem, da smo z zmago zadovoljili apetite navijačev. Nasprotnika smo spoštovali, saj je Olimpija doslej pokazala dobro igro. Je pa dejstvo, da so Ljubljančani gostovali na Fazaneriji in ne more nam kdorkoli tukaj narekovati tempa. Mislim, da smo si zmago zaslužili s srcem in borbenostjo. Bi pa pohvalil tudi navijače, saj je Murska Sobota eno izmed najbolj nogometnih mest v Sloveniji. Še enkrat več so dokazali, da mesto in regija živita za klub in zmaga je prišla tudi zaradi njihove podpore."

Leon je proti Olimpiji prejel svoj četrti rumeni karton letos, tako da ga žal ne bo v kadru za sobotno tekmo proti Celju.

Na Fazanerijo se je vrnil Dare Vršič

Na Fazaneriji se je danes v dresu Olimpije predstavil otrok Mure, Dare Vršič. V Muri je naredil prve nogometne korake ter v sezoni 2001/2002 tudi prvič zaigral v članskem dresu. Priložnost mu je naprej ponudil tedanji trener Dušan Savić, kasneje pa še Slobodan Đurić. Pot ga je nato popeljala v Celje, kasneje pa v tujino.

Danes je s slačilnice prišel med zadnjimi, večina njegovih soigralcev je namreč že bila na avtobusu. Kljub temu si je vzel nekaj minut in za našo spletno stran povedal: "Danes smo igrali podobno kot pred časom v Lendavi. Izgledalo kot da nas sploh ni bilo na tekmi in zmaga Mure je čista kot solza. Čestital bi tej mladi ekipi in jim zaželel, da tako tudi nadaljujejo in dosežejo čim več zmag. Mi pa očitno nismo tako izkušeni, da bi se znali po derbiju z Mariborom zavedati kaj se nam lahko zgodi na naslednji tekmi. Danes se nam je zgodilo čisto nasprotje derbija in mogoče je to tudi dobro. Skozi celotno srečanje nismo bili pravi in na koncu smo lahko srečni, da razlika ni bila še večja."

Na trenutke je danes izgledalo, da so igralci Olimpije podcenjevali Muro. Dare Vršič je to komentiral z besedami: "Lahko je to eden od vzrokov in verjetno se nam je zgodilo kaj takega, saj drugega vzroka za našo slabo predstavo ne vidim."

Vrnitev na Fazanerijo za njegovo ekipo torej ni bila najboljša. Kljub doseženemu zadetku se le-tega ni pretirano veselil, zato je bilo na nek način na mestu vprašanje kakšni so bili občutki po vrnitvi na "travo" Fazanerije. "Na Fazaneriji je lepo igrati, saj je tukaj vedno dober ambient, podobno vzdušje kot je bilo danes pa sem tudi pričakoval," je za konec dodal Vršič.

Pogled na tribune Fazanerije. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Gregor Čiček

Nusmir Fajić. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Gregor Čiček

Napadalec Mure Nusmir Fajić v dvoboju z igralcem Olimpije. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Gregor Čiček

Navijaška skupina Black Gringos je praznovala 20 let obstoja. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Gregor Čiček

Dare Vršič (v dresu Olimpije) in Matic Maruško. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Gregor Čiček

Klop Mure. Od leve: Jože Janža (fizioterapevt), Nino Kouter, Simon Pavel, Denis Kramar, Armend Sprečo, Filip Draković, Damjan Ošlaj, Igor Celec (športni direktor), Feri Cifer (pomočnik trenerja) in Ante Šimundža (trener). Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Gregor Čiček

Damjan Ošlaj in strelec dveh zadetkov Nusmir Fajić. V ozadju je transparent, ki označuje dvajset let delovanja navijaške skupine Black Gringos. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Gregor Čiček

Na tekmi je bila tudi navijaška skupina Green Dragons. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Gregor Čiček

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu