Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Številna priznanja in prijetno slovo

Vladimir Kukanja Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Pomurski vestnik

Na nedeljski prvenstveni tekmi SNL med Soboto in Mariborom B se je poslovil od aktivnega nastopanja zvezni nogometni sodnik Vlado Kukanja iz Murske Sobote. Ob tej priložnosti je bila pred začetkom tekme majhna svečanost, v kateri so se od njega poslovili in mu čestitali za dolgoletno uspešno sojenje člani NZS tov. Rugelj, Obersnel in Horvat, predsednik Zveze nogometnih sodnikov Slovenije tov. Dimic, zastopniki PNP in PNS ter drugi. Da bi lahko našim bralcem vsaj v grobih obrisih prikazali njegovo uspešno delo, smo ga obiskali ter ga zaprosili za nekaj odgovorov.

Koliko časa ste se aktivno udejstvovali kot nogometni sodnik?

"Izpit za nogometnega sodnika sem položil leta 1946 v Murski Soboti. Kot prvorazredni podzvezni sodnik sem vodil tekme 5 let, nato pa sem bil 5 let republiški sodnik. Po desetih letih sodniškega staža, kar je bil takrat pogoj za zveznega sodnika, sem bil leta 1955 kot edini Slovenec med 10 najboljšimi Jugoslovani poklican v Beograd na polaganje izpita za zveznega sodnika. Po uspešnem vodenju 3 tekem zveznih ligašev, sem postal zvezni nogometni sodnik, kar sem bil tudi do danes."

Koliko tekem ste vodili v svoji 17-letni sodniški karieri?

"Kot glavni in stranski sodnik sem sodil okrog 300 tekem, od teh pa je bilo okrog 70 zveznih."

Za katero tekmo smatrate, da je bil vaš največji uspeh?

"Moj največji uspeh je bilo sojenje kvalifikacijske tekme za vstop v I. zvezno ligo v Kragujevcu med Radničkim in Borovom. To je bila izredno težka tekma, vendar sem jo po oceni kontrole zelo dobro vodil."

Katera važnejša srečanja ste vodili?

"Beograd : Reka, Vojvodina : Beograd, Dinamo : Velež, Crvena zvezda : Sarajevo in še nekatere druge. Poleg tega pa sem vodil tudi več važnejših republiških derbyjev."

Kaj menite kot predsednik PPNS, zakaj imamo v Pomurju tako malo kvalitetnih sodnikov?

"Vzrok, da je pri nas malo kvalitetnih sodnikov je predvsem v tem, ker so večinoma taki, ki niso bili nogometaši. Imajo sicer dovolj no teoretično znanje, manjka pa jim strokovnega znanja. Sicer pa imamo tudi pri nas nekaj perspektivnih nogometnih sodnikov, če se bodo v dovoljni meri izobraževali. Zato smo se odločili, da bomo te forsirali pri sojenju tekem MM lige."

In vaša želja?

"Da bi se podzveza nogometnih sodnikov v Murski Soboti še povečala s kvalitetnimi sodniki."

Vlado Kukanja je bil edini pomurski sodnik, ki je nosil naziv zveznega sodnika. V svoji uspešni sodniški karieri je bil 5 let na listi A kandidatov zveznih nogometnih sodnikov. Ljubitelji nogometa ga poznajo kot osebo s polno avtoriteto in doslednim izvajanjem pravil nogometne igre. Da je to res, dokazuje tudi dejstvo, da v svoji dolgi sodniški karieri niti enkrat ni imel nevšečnosti glede sojenja. Prav zaradi teh odlik je Kukanja cenjen kot zgleden športni delavec in vsled česar so mu bile tudi zaupane številne funkcije. Naj omenimo, da zelo uspešno vodi Podzvezo nogometnih sodnikov v Murski Soboti kot njen predsednik in da je prav ta v svojem dveletnem obstoju dosegla velik razmah, saj se je od 4 povečalo število sodnikov na 26. Tov. Kukanja pa je tudi član IO ZNSS, član liga odbora MM lige ter član PNP Murska Sobota. V zadnjem času pa je postal tudi član izpitne komisije za republiške nogometne sodnike.

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu