Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Učna ura za naslednjo sezono

Klemna Mihelaka ste izbrali za najboljšega posameznika Mure v spomladanskem delu sezone 2022/23. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Simon Horvat

Ob koncu, za Muro ne preveč uspešne sezone, je prav, da se ozremo na prehojeno pot in na posameznike, ki so jo najbolj zaznamovali. Eden izmed ključnih in najboljših mož črno-belih igra v rdečem, včasih tudi v rumenem dresu. Govorimo o Murini prvi rokavici, nekoč so temu rekli branilcu Murinega svetišča, Klemnu Mihelaku. Enaindvajsetletnega mladeniča, ki se je Muri pridružil poleti 2022, ste izbrali za najboljšega posameznika spomladanskega dela sezone. Takrat smo namreč na naši spletni strani pričeli z javnim ocenjevanjem igralcev, ki smo ga poimenovali Najbole segreti.

Se lahko za začetek predstaviš našim bralcem? Kdo si, kje in kdaj si pričel nogometno kariero, kateri so tvoji nekdanji klubi? Od kod prihajaš?

"Prihajam iz Depale vasi, star pa sem 21 let. Nogomet igram že od vrtca naprej, organizirano v klubu pa od sedmega leta. Moj matični klub so Domžale. Sprva sem bil napadalec, nato pa sem v desetem letu stopil med vratnici. Šlo mi je kar dobro in od takrat naprej sem tukaj kjer sem, na golu."

K Muri si prišel pred pričetkom sezone 2022/23. Kako je prišlo do prestopa?

"V Domžalah nisem dobil dovolj priložnosti in niti nisem videl, da bi v prihodnosti resneje računali name. Hvala bogu je prišla možnost prestopa v Muro, kamor sem prišel brez odškodnine, saj sem bil na koncu s pogodbo."

Murska Sobota je za slovenske razmere zelo specifično nogometno okolje. Kako gledaš na klub, navijače in mesto?

"Murska Sobota je nogometno eden izmed najvišjih nivojev v Sloveniji. Nobeden nima takšnih navijačev kot Mura. Celo mesto živi za nogomet. Greš po ulici pa te prepoznajo, pa v avtih vidiš zastavice kluba. Tega v Sloveniji ne vidiš vsepovsod."

Bralci spletne strani NK Mura skozi čas so te izbrali za najboljšega posameznika spomladanskega del prvenstva. Najboljši si bil na več kot polovici tekem. Čestitke. Si spremljal rubriko najbole segreti?

"Hvala za čestitke. Zelo lepo je slišat, da me je publika izglasovala za najboljšega. Glasovanja nisem podrobneje spremljal."

To, da je vratar najboljši del ekipe pove marsikaj o njej.

"To težko komentiram. Dejstvo je, da nismo bili v najboljšem položaju in da nam ni šlo vse po načrtih oz. tako kot smo si zamislili in pričakovali."

Prvi vratar si postal relativno hitro in dostojno zamenjal Obradovića. Ni jih malo, ki pravijo, da si celo boljši od tvojega predhodnika. Kako to komentiraš?

"Že na pripravah in skozi sezono sem zelo dobro treniral, lahko bi rekel, da sem bil sam s sabo zadovoljen. Na vsakem treningu sem dal sto odstotkov, nato pa se mi je ponudila priložnost, ki sem jo izkoristil. Hvala bogu sem zdaj tukaj kjer sem."

Si imel na kateri tekmo tremo in zakaj?

"Nikoli nisem zares imel neke treme, če pa bi se že moral odločiti je to bil moj debi proti Domžalam. Pa ne zaradi tega, ker sem igral proti svoji nekdanji ekipi, temveč zato ker nekaj časa nisem redno branil. Z rednim branjenjem dobiš ritem, tega pa takrat nisem imel."

Koliko vratarju pomenijo dobri branilci?

"Zelo dosti. Zmeraj je dobro imeti pred sabo nekoga na katerega se lahko zaneseš, da reši marsikatero situacijo, ki je tebi ni treba."

Vrniva se na spomladansko tekmo z Mariborom na Fazaneriji. Je bilo po tvojem prepričanju pravilno, da je zadetek Martina Milca obveljal? Ali vratarji natančno veste kdaj igralec vpliva na offside in kdaj ne?

"Ne. Jaz vedno naredim svoje delo, potem pa tehnologija naredi svoje. Pri tem golu je bil predložek, pred mano pa je bil igralec. Nisem vedel, da bo udaril po golu in sem ga čakal. Potem pa je šla v gol. Vsi so rekli, da bi moral biti prepovedani položaj, ampak se je sodnik odločil kot se je."

Kako gledaš na pravilo, da se akcije pri morebitnih prepovedanih položajih igrajo do konca? Bi glede tega kaj spremenil?

"To so sodniška pravila v katera se ne moremo vmešavati. Meni se kot vratarju do neke mere zdi v redu, da sodnik pusti akcijo, po drugi strani je pa res, da se lahko v tem času kdo poškoduje. Če je nekdo dva metra v prepovedanem položaju bi lahko takoj dvignil zastavico, če pa gre bolj na tesno pa bi lahko pustil."

Kateri igralec v 1.SNL je bil za tebe najbolj nevaren in zakaj?

"Nikoli nisem razmišljal o tem niti bi koga izpostavil. Nekateri so boljši od drugih ampak za mene kot vratarja vsi enaki."

Kaj je po tvojem mnenju krivo za dobesedno katastrofalno pomlad v kateri ste težko zmagovali, izgubljali točke in nizali remije?

"Težko je kogarkoli obsojat. Ni nam šlo kot ekipi, nismo dajali zadetkov, smo jih pa tudi preveč dobivali."

Koliko razočaranja je bilo zaradi neuvrstitve v Evropo?

"Vsi smo si želeli v Evropo, da se dokazujemo. Tam te gleda večja množica, imaš večjo možnost dokazovanja, igraš proti boljšim ekipam. Smo žalostni je pa to učna ura za naslednjo sezono, da bomo še boljše trenirali in dosegli ta cilj."

Na tekmi proti Gorici je v nasprotnih vratih stal tvoj bratranec Matevž Dajčar. Je bilo kaj zbadanja pred ali po tekmi?

"Ne, midva si tega ne delava, raje si pomagava in kaj poveva. Igrišče potem odloči zmagovalca."

Kako in kje si boš polnil baterije za novo sezono?

"Z dekletom greva za nekaj dni v Pariz, nato pa na morje."

Kakšne so tvoje ambicije za prihodnost? Kje se vidiš čez nekaj let?

"Ne razmišljam kaj bo če bo, ampak kaj je. Zdaj sem tukaj in bom videl poleti, če se bo kaj zgodilo. Če ne pa gremo v nove priprave in tekme z Muro."

Imaš kakšnega vzornika?

"Vedno sem z občudovanjem gledal Jana Oblaka, ker mu je s trdim delom uspelo priti v tako velik klub in na tako visok nivo."

V Murski Soboti si že celo sezono. Ali si v tem času slišal za kakšno prekmursko besedo za katero sploh nisi vedel kaj pomeni?

"Uh ja (smeh). Recimo ‘Ka tij gučijš’ ali pa ‘betežen’. Ogromno jih je, samo se vseh ne spomnim."

Na koncu še nekaj o sebi. Imaš kakšne hobije, igraš v prostem času kakšne igre?

"Včasih igramo s prijatelji kakšne igrice, bolj pa se znajdem v strelskih kot Fifi."

Klemen Mihelak na tekmi Mura : Maribor, 5. marca 2023. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Komentarji (0)

NE SPREGLEJTE

Klemen Mihelak

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu