Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

XX. redni letni občni zbor Mure

Vlak na soboški železniški postaji. V ozadju je cerkev. Nogometaši Mure so leta 1943 na tekme potovali z vlakom. Prevozili so natanko 4014 kilometrov. Foto: Hungarian national digital archive

V soboto, 12. februarja 1944, je v gostilni Banfi v Murski Soboti potekal redni letni občni zbor kluba, ki je bil že dvajseti po vrsti. Vodstvene funkcije so bile razdeljene enako kot prejšnje leto, kar pomeni, da je predsednik znova ostal Josip Lipič. Lipič je na čelu kluba že deveto leto zapored, saj je predsednik neprenehoma od leta 1935 naprej.

Občni zbor je potekal po sledečem dnevnem redu
1. Otvoritev občnega zbora, določitev sklepčnosti in imenovanje dveh članov za overitev zapisnika
2. Poročilo osebja
3. Poročilo vodij oddelkov
4. Poročilo revizijske (nadzorne) komisije
5. Odločanje o predlogih
6. Določitev članarine
7. Volitve predsednika, osebja, upravnega odbora in nadzorne komisije
8. Razno

Na občnem zboru soboška smetana

Zbor, ki se je pričel z molitvijo Verujem v enega boga, je odprl predsednik Lipič, ki je pozdravil vse prisotne med katerimi sta bila župan Lindvay Nandor in podjetnik Jožef Benko. Še pred pričetkom dnevnega reda je zbrane pozdravil in spregovoril dr. Geza Szirmay predsednik jugozahodnega podonavskega šahovskega okrožja in pohvalil šahovsko sekcijo Mure.

Nogometaši so prevozili kar 4014 kilometrov

Sledilo je obširno poročilo tajnika kluba Raoula Peterke. Nogometaši so v letu 1943 odigrali 43 tekem. Na gostovanja so potovali z vlakom in pri tem prevozili kar 4014 kilometrov. Obe ekipi (Mura I in Mura II) sta dosegli 134 golov, prejeli pa 68. V preteklem letu je klub organiziral 49 rednih torkovih družabnih srečanj in 43 kegljaških druženj. Peterka je dejal še, da je klub v preteklih dneh prejel 60.000 pengov za gradnjo novih garderov in za stanovanje hišnika oz. gospodarja kluba. Poleti 1944 bo v Murski Soboti potekal nogometni tabor za mlade nogometaše. Ob koncu se je Peterka zahvalil vsem, ki so podpirali klub in nogomet v preteklih četrt stoletja (op. a.: pri tem je verjetno mislil na konec leta 1918 oz. začetek leta 1919, ko se je pod imenom Mura v Murski Soboti začel igrati nogomet).

Od leta 1921 482 tekem

Mura je vse od svojih začetkov odigrala 482 nogometnih tekem pri čemer je dosegla 269 zmag, 51 neodločenih izidov in 162 porazov. Rokometašice hazene so postale državne prakinje, brata Nemec (Ludvik in Janez) pa sta v namiznem tenisu prinesla Muri vrsto naslovov in nastopov na različnih, tudi svetovnih, prvenstvih.

Mura ima trdne finančne temelje

V nadaljevanju je sledilo poročilo blagajnika Otta Csermelyja, ki je pokazalo, da ima klub zdrave in trdne finančne temelje. Ekonom Ludvik Krančič je poročal, da ima klub precej materialnih sredstev zajetne finančne vrednosti. Vodja nogometnega odseka dr. Gusztav Valent je v svojem poročilu predstavil uspešno delovanje nogometnih ekip in izpostavil pomen vzgoje lastnih nogometašev, ki so ključni in nujni za uspešno delovanje Mure. Poročilo revizijske komisije (nadzornega odbora) je prebral davčni uradnik Štefan Koltaj.

Mura ni le nogomet

Do besede sta prišla tudi vodja plavalnega in šahovskega odseka Erno Szasz mlajši in dr. Vilmos Lippai. Szirmay je ob tem povedal, da ima Mura trenutno dva člana okrožne reprezentance in sicer dr. Lippaija in dr. Janeza Nemca. Predsednik Lipič je predlagal tudi, da občni zbor za častnega člana izvoli dr. Pala Horvatha, ki za Muro opravlja trdo in uspešno delo v Budimpešti. Člani so prav tako predlagali ustanovitev atletskega odseka. Ta odsek je pred vojno že bil aktiven, vendar je njegovo delovanje kasneje zamrlo.

Nov mandat Josipu Lipiču

V nadaljevaju so sledile volitve in izvoljeno je bilo povsem enako vodstvo kot je klub vodilo preteklo leto. Predsednik je znova postal bančni direktor Josip Lipič, sopredsednik notar Imre Mórocz, izvršni predsednik in vodja nogometnega oddelka je postal šef davčne uprave dr. Gusztav Valent, podpredsednika pa Pál Rostás (direktor, učitelj), Ludvik Šiftar (tovarnar).

IZ MEDIJEV

Janez Nemec (desno za šahovsko mizo) je bil med vojno aktiven šahist Mure. Fotografija je nastala leta 1950. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: osebni arhiv Janeza Nemca

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu