Na spletni strani NK Mura skozi čas so zbrana dejstva in podatki o Muri. Le-te ves čas dodajamo in posodabljamo. Do tega trenutka še nismo uspeli v bazo podatkov vnesti vseh zapisnikov tekem iz sezone 2014/15 ter pokalnih tekem pred letom 2000, zato podatki na spletni strani, ki se nanašajo na te tekme, niso popolni. Vabimo vas, da si preberete tudi zakaj NK Mura skozi čas in kakšen je namen spletne strani.

Imam podatke o Muri

Bodite na tekočem z dogajanjem na NK Mura skozi čas in prejemajte obvestila o člankih na vašo mobilno napravo. Naložite si aplikacijo Telegram in poiščite kanal NK Mura skozi čas.

Zgodovinska zmaga Mure proti Žalgirisu
12. avgust 2021

Začetna enajsterica Mure. Stojijo od leve: Kai Cipot, Jan Gorenc, Matko Obradović, Luka Bobičanec, Matic Maruško, Žiga Kous. Čepijo: Tomi Horvat, Žan Karničnik, Mitja Lotrič, Klemen Šturm in Alen Kozar. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Nogometaši Mure so v glavnem mestu Litve, Vilni, odigrali povratno tekmo 3. kroga kvalifikacij za Ligo Europa. Z zmago 0:1 (0:1) so se uvrstili v play off kvalifikacij omenjenega tekmovanja, kjer se bodo pomerili z avstrijskim Sturmom iz Gradca. Ne glede na razplet tekme proti Avstrijcem, pa je že zdaj znano, da bodo črno-beli igrali najmanj skupinski del konferenčne lige. Če premagajo Sturm pa jih čaka skupinski del Lige Europa. Gre za največji uspeh soboškega nogometa doslej.

Preverjena postavitev

Čeprav je Ante Šimundža na zadnji prvenstveni tekmi preizkušal sistem 4-3-3, se je v Vilni odločil za preverjeno različico s tremi zadaj. Tekmo je od prve minute pričel Mitja Lotrič, kapetanski trak pa je nosil Alen Kozar.

Postava Žalgirisa: Gertmonas, Bopesu, Ljubisavljević, Diaw, Mikoliunas, Uzela (od 84. Gamakov), Kiš, Onazi, Videmont, Tadić, Kyeremeh (od 59. Sylvestr). Trener: Vladimir Cheburin.

Postava Mure: Obradović, Gorenc, Maruško, Karničnik, Horvat (od 71. Lorbek), Kozar, Šturm, Kous, Bobičanec, Lotrič (od 71. Klepač), K. Cipot (od 64. Škoflek). Trener: Ante Šimundža.

Muraši hitro utišali gostitelje

S sredine so prvi pričeli muraši, ki so tokrat igrali v zlatih dresih. V prvih desetih minutah si je vsaka ekipa priigrala po eno priložnost. Za domačine je nevarno streljal Videmont, pri Muri pa je z diagonalnim strelom poskušal Bobičanec. V 12. minuti je sledila akcija po levi strani. Bobičanec je iz igre vrgel veterana Mikoliunasa, podal nizko žogo v kazenski prostor, kjer jo je na drugi vratnici s petih metrov v mrežo potisnil Žiga Kous. Črno-beli oz. zlati so povedli z 0:1 in s tem utišali domačine, ki so sedaj lovili gol zaostanka. Zanimivo je, da je Mikoliunas že igral proti Muri. To je bilo leta 2012, ko je igral v dresu Arsenal Kyiva, ki ga je Mura prav tako izločila. Po zadetku so gostitelji počasi prevzemali vajeti igre v svoje noge, opazno pa je bilo, da so imeli muraši kar nekaj težav z umetno podlago na katero niso bili navajeni. Črno-beli so igrali zgoščeno v obrambi in domačinom niso dovolili večjih priložnosti. Ob koncu polčasa je imela Mura dve zreli priložnosti iz katerih bi lahko povišala svoje vodstvo. Najprej je bil po odbitih žogah v kazenskem prostoru premalo natančen Horvat, ob koncu pa je s šetnajstih metrov mimo vrat meril Lotrič.

Taktično dober drugi polčas

V drugem polčasu so gostitelji prevzeli pobudo, kar je bilo na nek način pričakovano, saj so lovili rezultat. Na drugi strani so imeli muraši kar nekaj težav z izbijanjem žog in kratkimi podajami. Kljub posesti pa si Žalgiris ni priigral nobene omembe vredne priložnosti. Prvo in najlepšo so zamudili v 70. minuti, ko se pred vrati ni najbolje znašel Tadić. S petih, šestih metrov je žogo poslal mimo leve vratnice Obradovića. Dve minuti pozneje bi Mura lahko povišala vodstvo. Škoflek je sprožil s trinajstih metrov, žogo pa je na poti v mrežo z glavo prestregel Ljubisavljević. V zadnjih petnajstih minutah so domačini napadli z vsemi topovi. Po izbiti žogi Obradovića je streljal Onazi, njegovo veselje pa mu je preprečil Gorenc. Muraši so v zadnjih minutah trpeli, uspešno odbijali vse napade in se na koncu veselili največjega klubskega uspeha - igranja v skupinskem delu evropskih tekmovanj. Muraši bodo tako v letošnji sezoni igrali najmanj 14 evropskih tekem. V Sloveniji je to doslej uspelo edino Mariboru. Končna statistika je pokazala, da sta imeli obe ekipi po 13 strelov proti vratom, Mura je imela tri v okvir vrat, domačini pa le dva.

Izjave po tekmi

Ante Šimundža, trener Mure: "Čisto preprosto: zelo, zelo težka tekma, zelo zahteven nasprotnik na zahtevnem igrišču. Z malo sreče smo prišli do želenega cilja. Mi smo pričakovali prvih deset, dvajset minut visok pritisk. Je pa dejstvo, da smo se odzvali fenomenalno, nasprotniku nismo dopustili ničesar. V prvem polčasu so bili praktično zelo sterilni, po drugi strani pa smo mi igrali na želeni ravni, ustvarjali smo si situacije, bili smo nevarni, kar je njim v drugem polčasu malo manjkalo. V vsakem primeru je Žalgiris pokazal, da je dobra ekipa, da ni po naključju najboljša ekipa v Litvi. Verjamem, da bodo tudi sami kmalu prišli do cilja, ki smo ga mi danes dosegli. Nismo dali dosti pozornosti umetni travi, ker na to nimamo vpliva. Je pa razlika. Žalgirisu se vidi, da so navajeni na obremenitve umetne trave, mi pa ne. Vseeno, fantje so oddelali fenomenalno, z malo sreče smo prišli do želenega, nepostavljenega cilja. V vsakem primeru je bila to garaška tekma. Kot ekipa na evropskem zemljevidu predstavljamo državo kot takšno. Predstavljamo Mursko Soboto kot mesto, ki se mu je prvič to zgodilo. To pa prinaša tudi veliko odgovornost, v kateri ‒ verjamem ‒ bomo dobili veliko podpore s strani Nogometne zveze Slovenije. Tukaj verjamem, da bomo dali dodatno energijo navijačem, ki so bili danes z nami. Da bo še večja podpora kot zdaj, čeprav so bili že do zdaj zelo dobri."

Žiga Kous: "Najbolj pomembno je, da smo zmagali. Jaz sem bil na tistem mestu in potisnil žogo v mrežo. Vse je naredil Luka Bobičanec."

Alen Kozar: "To je velik uspeh kluba in regije. Sedaj si bodo tekme sledile ena za drugo ampak to smo si želeli."

Vladimir Cheburin, trener Žalgirisa: "Tekmo smo pričeli precej samozavestno, veliko napadali, nasprotnik pa se je postavil v močno obrambo. V napadu smo bili preveč sterilni in nenevarni. V prvem polčasu nismo prišli do izrazitega strela proti vratom. V drugem smo nekatere stvari popravili, vendar preveč grešili. Nekaj priložnosti bi vseeno morali realizirati."

Saulius Mikoliunas: "Želeli smo zmagati in postati prvi litovski klub v skupinskem delu evropskih tekmovanj. To zgodovinsko zmago smo želeli dati celotni Litvi. Trudili smo se, da bi rezultat izenačili, vendar smo delali preveč napak."

Sprejem ob povratku

Nogometaši Mure so se v Slovenijo vrnili v petek dopoldne. Ob prihodu na Fazanerijo so jih pričakali najzvestejši navijači Black Gringosi.

Finančna nagrada in pot v Avstrijo

S tem, ko je Mura preskočila Žalgiris in si zagotovila nastop v skupinskem delu konferenčne lige bo prejela 2.940.000 evrov. Če bo v dveh tekmah ugnala Sturm se bo uvrstila v skupinski del lige Europa, kar bo klubu prineslo 3.630.000 evrov. Sturm prihaja iz Gradca kar za Muro predstavlja najkrajše možno evropsko gostovanje, saj sta stadiona oddaljena 93 kilometrov. Prva tekma bo 19. avgusta 2021 ob 20.00 v Murski Soboti, povratna pa 26. avgusta ob 21.00 v Gradcu.Žan Karničnik in Ogenyi Onazi. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Živi zid in prosti strel Žalgirisa. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Ante Šimundža na tiskovni konferenci. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Mitja Lotrič in Ogenyi Onazi. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Organizirana navijaška skupina Žalgirisa. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Gneča v kazenskem prostoru Mure. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Matko Obradovič je ostal nepremagan. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Navijači Mure v Vilni. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: facebook

Luka Bobičanec je podal za zmagoviti zadetek Mure. Ob njem je Karolis Uzela. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Zadetek Žige Kousa. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Statistika po koncu tekme. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: zaslonski posnetek televizije SportKlub 1

Navijači so muraše pričakali na Fazaneriji. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Navijači so z baklami pričakali murape na Fazaneriji. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu