Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas.

Kakšno je Murino evropsko izhodišče za sezono 2022/23?
12. maj 2022

Veselje Luke Bobičanca po vodstvu z 1:0. Na tekmi Mura: Shkendija. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Nogometaši Mure bodo v sezoni 2022/23 četrtič zapored igrali v evropskih tekmovanjih. Čeprav prvenstvo še vedno ni končano bodo črno-beli osvojili najmanj četrto mesto, ki prinaša igranje v kvalifikacijah za evropsko konferenčno ligo. Izhodišče bo sicer malce drugačno kot preteklo poletje, ko so z naslovom prvaka prvič v zgodovini igrali v skupinskem delu.

Višji koeficient, večje ugodnosti

Uspehi v preteklih sezonah so Muri dvignili evropski koeficient na 5500, kar jo trenutno med vsemi evropskimi klubi uvršča na 225 mesto. Sestavljajo ga uspehi zadnjih petih sezon, zato je zelo pomembno vsakoletno uvrščanje v Evropo oz. dokazovanje na mednarodnem prizorišču. Višji koeficient posledično prinaša večje ugodnosti pri žrebu, saj lahko klub pristane med nosilci in se pomeri z, na papirju, slabšimi moštvi. Ravno to se bo v prihodnji sezoni zgodilo Muri in to prvič v zgodovini.

Murini potencialni nasprotniki

Mura bo tekmovanje pričela v prvem krogu kvalifikacij za evropsko konferenčno ligo. V njem bo sodelovalo 62 klubov, Mura pa bo uvrščena med nosilce. Nekaj nasprotnikov je že znanih in prihajajo iz Gibraltarja, Walesa, San Marina, Irske, Kosova, Finske itd. Med njimi pa bo tudi nekaj t.i. "min" kot je npr. slovaški Ružomberok. Zna se zgoditi, da bosta med nenosilci tudi Rakow in Pogon, ki imata pred koncem poljskega prvenstva najboljši izhodišči, ne smemo pa pozabiti niti bosansko Tuzlo. Dokončen seznam bo znan ob koncu državnih prvenstev in pokalnih obračunov. UEFA bo najverjetneje tudi tokrat pred žrebom klube razdelila v manjše skupine in skrčila seznam možnih nasprotnikov.

Kaj v primeru napredovanja?

Če bo Mura preskočila prvi krog bo s koeficientom 5500 nekje na meji med nosilci in nenosilci. Ko se bodo končala vsa prvenstva in bo znan dokončen seznam takrat bo jasno tudi to.

Pomembni datumi

Žreb 1. kroga kvalifikacij bo 14. junija, drugega pa dan pozneje. Prve tekme bodo odigrane 7., povratne pa 14. julija 2022. Mura bo lahko vse tekme do skupinskega dela igrala na Fazaneriji.

Potencialni nasprotniki Mure v 1. krogu evropske konferenčne lige. Mura bo med nosilci. Seznam še ni dokončen. Foto: kassiesa.net

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu