Na spletni strani NK Mura skozi čas so zbrana dejstva in podatki o Muri. Le-te ves čas dodajamo in posodabljamo. Do tega trenutka še nismo uspeli v bazo podatkov vnesti vseh zapisnikov tekem iz sezone 2014/15 ter pokalnih tekem pred letom 2000, zato podatki na spletni strani, ki se nanašajo na te tekme, niso popolni. Vabimo vas, da si preberete tudi zakaj NK Mura skozi čas in kakšen je namen spletne strani.

Imam podatke o Muri

Bodite na tekočem z dogajanjem na NK Mura skozi čas in prejemajte obvestila o člankih na vašo mobilno napravo. Naložite si aplikacijo Telegram in poiščite kanal NK Mura skozi čas.

Kdo so črno-beli iz Gradca?
16. avgust 2021

Merkur arena oz. Stadion Graz Liebenau sprejme 15.400 gledalcev. Foto: mcg.at

Sturm je nogometni klub, ki prihaja iz avstrijskega mesta Graz oz. po slovensko Gradec. Ustanovljen je bil leta 1909, domuje pa na stadionu Merkur Arena oz. Liebenauer Stadium, ki sprejme 15.400 gledalcev. Stadion je zelo podoben Fazaneriji, saj ima enak tip strehe, vendar je za razliko od soboškega stadiona dokončan. Tradicionalna barva kluba je tako kot Murina, črno-bela, njihov vzdevek pa je črni oz. Die Schwoazn. Trener kluba je 43-letni Christian Ilzer, ki je na čelu ekipe nekaj več kot eno leto. Kluba povezuje tudi reka, saj skozi Graz teče reka Mura.

Predstavnik graškega nogometa

Sturm je tradicionalna ekipa avstrijskega prvenstva in v zadnjih letih glavni klub v Grazu. Njegov mestni tekmec je GAK, ki je starejši od Sturma in s katerim si delita stadion. Avstrijski in graški nogomet pozna tudi Ante Šimundža, saj je bil leta 2012 trener GAK-a v katerega je odšel neposredno iz naše Mure. Sturm je minulo sezono zasedel tretje mesto, takoj za RB Salzburgom in Rapidom in za las zgrešil kvalifikacije za ligo prvakov. V aktualni sezoni se po štirih krogih nahajajo na 2. mestu. Trikrat so zmagali in doživeli en poraz.

Največja nevarnost je Kelvin Yeboah

Tržna vrednost Sturma je 27.5 milijona, Mure pa 7.2 milijona evrov. Igralec z najvišjo vrednostjo je slovenski reprezentant in branilec Jon Gorenc Stankovič, ki ga Transfermarkt ocenjuje na 4.5 milijona evrov. Stankovič pri Sturmu igra na položaju zadnjega veznega oz. na podobnem položaju, kot je pri Muri igral Nino Kouter. Sledi mu Gruzijec Otar Kiteishvili s tremi in Malijec Amadou Dante z dvema in pol milijona evrov. V letošnjem prvenstvu je najučinkovitejši 21-letni napadalec Kelvin Yeboah, ki je dosegel tri zadetke. Najboljši strelec Sturma je bil tudi v sezoni 2020/21, ko je dosegel 10 zadetkov. Devet jih je prispeval že Jakob Jantscher. Igrajo v sistemu 4-3-3.

Rak rana Sturma je Evropa

Čeprav je Sturm v preteklosti že igral v ligi prvakov (sezona 2000/2001) pa v zadnjem času beleži nekoliko slabše rezultate v evropskih tekmovanjih. V prejšnji sezoni se niso uvrstili v Evropo, so pa v preteklih praviloma izpadali v prvih dvobojih. Nazadnje jih je v sezoni 2019/20 izločil norveški Haugesund. Izpadali pa so tudi proti AEK Larnaci, Ajaxu, Fenerbahceju, Rubinu Kazan ... V letošnji sezoni bo to njihova prva evropska tekma.

Mura in Sturm se poznata

Mura in Sturm sta v preteklosti odigrala kar nekaj pripravljalnih tekem, nikoli pa nobene uradne. Nazadnje sta se pomerila 16. junija 2012, ko je bil v Halbenrainu boljši Sturm z 0:3. Muro je takrat vodil Ante Šimundža, Sturm pa se je resno ogrel za napadalca Mure Nusmirja Fajića. Na koncu do prestopa ni prišlo.

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu