Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Kljub porazu izbrali najlepše dekle večera

Nogomet ima v pokrajini ob Muri dolgo in bogato zgodovino. Njegovi začetki v Murski Soboti segajo v čas 1. svetovne vojne, pobudniki pa so bili prekmurski študentje, ki so se šolali na Madžarskem. V času počitnic so prihajali domov in po travnikih ter cestah “nabijali” žogo. Po izjavi enega prvih nogometašev Kolomana Janže iz Brezovec je prvo usnjeno žogo v Mursko Soboto prinesel Laci Kardoš, leta 1918. To je bila t.i. “rombler” angleška žoga, ki pa ni bila nova.

Po koncu vojne se je zanimanje za to igro še okrepilo in soboška mladina se je v vse večjem številu začela zbirati na sejmišču. Danes je to prostor za nekdanjo gostilno Habot oz. področje Veterinarie. Mladina je na tem prostoru postavila lesene gole in začela nabijati žogo, sebe pa imenovala Mura. Čeprav klub takrat še ni bil ustanovljen je ime Mura postalo sinonim za soboški nogomet. Kljub vsemu je bilo do prve organizirane tekme potrebno počakati do leta 1921.

Usodna sta bila hitra avtogola

Prva znana organizirana tekma v Murski Soboti je bila 3. julija 1921. Na sejmišču sta se pomerila Mura in D.S.C oz. Dolnjelendavski Sport Club. To ni bila le prva tekma v Murski Soboti, temveč tudi prva tekma med sobočani in lendavčani, katerih dvoboji so v naslednjih stotih letih prerasli v izjemno rivalstvo. Lendavski nogometaši so se v Mursko Soboto pripeljali s konjsko vprego, zanimivo pa je, da je bil pozdrav soboških nogometašev hip, hip hura, lendavskih pa ej-ha, ej-ha, ej-ha.

Tekmo, ki je bila odigrana v močnem dežju so z 0:7 dobili Lendavčani. To niti ni bilo preveliko presenečenje, kajti Muraši so tekmo odigrali po le nekaj treningih, medtem ko so Lendavčani nastopili okrepljeni s številnimi igralci iz Madžarske, kjer je bil nogomet veliko bolj razvit kot v Sloveniji. Trener Mure je bil bivši odličen igralec zagrebškega Građanskega, g. Gregorovič. Prvih 25. minut je bila tekma izenačena nato pa sta Emil Šimon in Koloman Janža dosegla dva avtogola s čimer je sobočanom padla morala, kar so gostje izkoristili in dosegli še pet zadetkov.

Za Muro so igrali Laci Kardoš, Beci Junkunc, Jože Haužer, Koloman Gumilar, Koloman Janža, Koloman Györi, Emerik Šiftar, Aleksander Zupančič, Koloman Keresturi, Emil Šimon in Ludvik Norčič. Trener: Gregorovič

Po koncu tekme je bila v prostorih Dobraija in Kemenyja veselica, na njej pa je bila tudi t.i. tekma za lepoto oz. izbor najlepšega dekleta večera. Hotel Dobrai poznamo kot današnjo Zvezdo, gostilna Kemeny pa se je nahajala na področju današnje stavbe Pošte Slovenije.

Pred prvo znano organizirano tekmo Mura še vedno ni bila ustanovljena, pisni viri pa omenjajo, da se je klub takrat imenoval Football klub Mura.

Vesela vest jih je dosegla dve uri po tekmi

Dober mesec dni pozneje, v nedeljo, 7. avgusta 1921 ob 17.30, je bila odigrana povratna prijateljska tekma med D.S.C-jem in Muro. Ta revanš tekma je bila odigrana v Lendavi na travniku nasproti dežnikarne, dobila pa jo je Mura z 0:1. Sobočani so se na tekmo odpravili okrepljeni s Spasićem, igralcem BSK Beograda, ki je takrat v Murski Soboti služil vojaški rok. BSK Beograd je veljal za enega najuspešnejših srbskih in tudi jugoslovanskih klubov med obema vojnama.

V prvih desetih minutah so domačini močno napadali, vendar se je Mura uspešno branila. Potem se je tehtnica počasi prevešala na soboško stran, tako da je ob polčasu ostalo 0:0. V drugem delu je Mura povsem zasenčila domačine in v 62. minuti prišla do vodstva, zadel pa je Spasić.

Za Muro so med drugim igrali: Kleinrath (vratar), Koloman Györi (obramba), Koloman Keresturi (obramba), Jože Haužer (obramba), Spasić (sredina), Koloman Janža, Laci Kardoš, Emil Šimon (krilo), Ludvik Norčič in Vaš (krilo). Trener je bil Gregorović.

Igralci Mure so se na pot v Lendavo odpravili ob petih zjutraj s konjsko vprego. Zbirali so se pri kavarni Kemenyi, kjer so po tekmi simpatizerji Mure čakali novice iz Lendave. Zaradi pokvarjenih telefonskih povezav je prvo sporočilo v Mursko Soboto okrog desetih zvečer prinesel Beci Junkunc, ki je dejal: "Zmagali smo". V ponedeljkovem jutru sta bila tako glavna tema v Murski Soboti šport in Mura.

IZ MEDIJEV

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu