Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Mladi Muraši osvojili prvenstvo z gol razliko 77:0

Na glavnem trgu se je med vojno pogosto zbirala soboška mladina in brcala žogo. Funkcionarji in igralci Mure so najbolj vešče povabili k Muri. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: osebni arhiv Jožeta Nemca

V nedeljo, 6. junija 1943, je v Murski Soboti potekal dan mladih, t.i. levente dan. V vojnih časih, ko so Prekmurje okupirali Madžari, so mladino vključevali v organizacijo, ki se je imenovala Levente. Ker se je nogomet v Murski Soboti še naprej nemoteno igral, je imela Mura zraven prvega in drugega moštva tudi mlado oz. levente ekipo. Zelo podobna organizacija je delovala tudi kasneje v komunistični Jugoslaviji, kjer so mlade sprejemali med pionirje, ekipo pa so imenovali pionirska ekipa.

Atletika in nogomet

Športne igre so se pričele ob treh popoldne na igrišču Mure, mladi pa so tekmovali v atletiki, zadnjo prvenstveno tekmo v sezoni pa je igrala tudi levente ekipa Mure. Mladi Muraši so s kar 8:0 premagali Kisrákos in prepričljivo osvojili naslov prvaka z gol razliko 77:0. Zadetke so dosegli: Winkler (3), Gorčan (3), Fabian in Vadnal. Vratar Bencik je obranil tudi enajstmetrovko.

Levente ekipo sestavljajo srednješolci

Prvenstvene tekme mlade ekipe so bile dobro obiskane, kar 90 % ekipe pa so sestavljali 16-letni srednješolci. Po starosti je izstopal edino Kerčmar starejši. Med igralci je bilo kar nekaj talentov. Fabian, dijak IV. šole se je izkazal za inteligentnega in tehnično dobro podkovanega igralca. Igral je na mestu desne zveze. Na vratarskem mestu se je izkazal Bencik in dokazal, da bo članska ekipa lahko v prihodnosti resno računala na njega. Za zelo rutiniranega se je izkazal Kerčmar, medtem ko je imel vezist Winkler odličen udarec od daleč. Dobre predstave so pokazali tudi Ciril Klajnšček, Toplak, Cvetič, Gorčan, Zadravec, Milan Deškovič in Zenkovič.

Mladi so se zbirali na glavnem trgu

Po pričevanju Jožeta Nemca, sina nekdanjega igralca in športnega delavca Mure, Janeza Nemca, so se med vojno mladi pogosto zbirali na sedanjem glavnem trgu, ki je takrat imel drugačno podobo kot jo ima danes. Na tem prostoru je mladina brcala žogo, starejši igralci in funkcionarji Mure pa so jih spremljali in tiste bolj vešče povabili k Muri.

IZ MEDIJEV

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu