Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Mura lahko konča v zlati sredini

Erik Janža v sezoni 2011/2012. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Erik Janža je eden izmed tistih igralcev, ki so v minuli sezoni najbolj opozorili nase. Član mlade slovenske reprezentance do 18 let je imel na svoji mizi kar nekaj ponudb, a se je na koncu odločil, da ostane v črno-belem dresu. Najbolj ga veseli povratek Fabijana Cipota, prav tako pa je zadovoljen z novim načinom dela, ki ga uvaja Robert Pevnik. Zanj in za mnoge druge bo to krstna sezona v prvi ligi, kljub temu pa meni, da si lahko s soigralci priigrajo zlato sredino lestvice.

Erik uvodoma nam povej, kaj te je premamilo, da si se kljub ponudbam odločil, da ostaneš na Fazaneriji?

V prvi vrsti mislim, da je odločilo predvsem to, da je Mura dobila vabilo v prvo ligo in se preselila nazaj med najboljše. To je tudi prevesilo tehtnico na Murino stran. Nekaj časa so namreč potekali pogovori, da bi se z Lotričem preselila na Primorsko h Kopru, a se na koncu to ni zgodilo in sva ostala tukaj.

Se pravi, da bi v primeru ostanka v drugi ligi sledil odhod v Koper?

Ni nujno. Verjetno bi predvsem zaradi šolanja tudi prihodnjo sezono ostal na Fazaneriji, ne glede na razplet okoli prve lige. Moram pa priznati, da naju je Koper, ko smo šli na ogled, zelo lepo sprejel in ponudil dobre pogoje za delo. Praktično mi ne bi manjkalo nič, v kolikor bi se že zdaj odločil za odhod na Primorsko. Toda odločitev je padla, ostajam pri Muri in sedaj sem osredotočen samo na črno-bele.

Na Fazanerijo se je medtem preselil Robert Pevnik. Kako si ti zadovoljen s to izbiro?

Mislim, da so v klubu naredili pravo potezo, ko so na mesto trenerja pripeljali Pevnika. Njegove metode treninga so nekaj novega in iz nas vedno poizkuša izvleči maksimum. Je naporno, a vemo, da se bo kasneje obrestovalo.

Po čem se torej njegove metode treninga razlikujejo od drugih?

Predvsem po tem, da je vsak trening zgodba zase, vedno delamo nekaj novega in predvsem kvalitetnega. Všeč mi je njegova energija, ki jo izžareva na treningih, prav tako pa njegovo nenehno vzpodbujanje in pohvale, ki ti jih nameni tekom treninga. S temte pripravi do tega, da daš od sebe 120 odstotkov. Od časa do časa se tudi razjezi, kar pa je povsem normalno.

Prva liga je po mnenju novega trenerja prava priložnost za vas mlade. Se strinjaš?

Tukaj bi se povsem strinjal s trenerjem. Igranje v prvi ligi bo za nas mlade igralce ključnega pomena in bo predstavljalo odskočno desko v nadaljevanju kariere. V kolikor se bomo izkazali na prvoligaški sceni, bo naprej vse lažje. Seveda bomo igrali za ekipo in ne bo nepotrebnega egoizma. Sicer pa sam na prvo ligo gledam zelo pozitivno in komaj čakam, da se prvenstvo začne ter da dokažemo, da smo iz pravega testa.

Praviš, da ste iz pravega testa. Kakšne so torej vaše možnosti med najboljšimi?

Po mojem mnenju so trenutno v Sloveniji najboljši Maribor, Olimpija, Domžale in Koper, ki nekoliko odstopajo od povprečja. Vse ostale ekipe pa smo dokaj enakovredne in menim, da bi si z dobrimi igrami in nekaj sreče lahko priigrali mesto v zlati sredini. Osnovni cilj je vsekakor, da si zagotovimo obstanek, ob tem pa bomo počasi gradili za prihodnost.

Katere so vaše prednosti v družbi teh enakovrednih ekip?

Mislim, da je naša največja prednost predvsem v hitrosti in agresivnosti v igri. Potem pa je tukaj še ogromna želja po dokazovanju, saj smo mlada ekipa, polna energije.

Te kateri izmed prej naštetih klubov še posebej privlači in bi si v njem želel zaigrati?

Najbolj me privlačita Maribor in Olimpija. Predvsem zaradi tega, ker gre za najtrofejnejša slovenska kluba, potem pa sta tukaj še prelepa stadiona in navijači, katerih prav gotovo ne bo manjkalo, ko bomo igrali proti omenjenima kluboma. Seveda je tudi infrastruktura na Fazaneriji med lepšimi oz. boljšimi, prav tako so Black Gringosi med najboljšimi navijači. Toda če bi že odšel, bi si želel iti v enega izmed teh dveh klubov.

Iz tvoje igre je razvidno, da se kot obrambni igralec rad priključuješ igri v napadu.

Res je. Čeprav se v prvi vrsti posvečam predvsem obrambnim akcijam, pa se vseeno rad pridružim tudi igri v napadu ter dodatno pomagam svojim soigralcem. Podobno pomagam tudi pri raznih prekinitvah v našo korist, ko se pomaknem naprej. Še vedno sicer ostaja nekaj stvari, ki bi jih želel izboljšati, to pa je predvsem igra 1 na 1 in igra z glavo.

Ekipi se je priključilo tudi nekaj novih igralcev, ki bodo zagotovo doprinesli k boljši igri. Kako ste se ujeli?

Mislim, da smo se zelo dobro ujeli. Fajić in Eterović sta igralca, ki smo ju krvavo potrebovali v napadu, Maruško in Pavel imata izkušnje z igranjem v prvi ligi in gre za dobra igralca. Sam osebno sem najbolj vesel, da se nam je pridružil Fabijan Cipot, ki je med drugim igral tudi za slovensko reprezentanco. Mislim, da je njegov prihod zelo dobrodošel, saj ima ogromno izkušenj in verjamem, da bo odigral tako dobro, kot zna.

Poleg Mure 05 si tudi član mlade izbrane vrste do devetnajst let. Kaj ti pomeni nastopanje za reprezentanco in kakšne so tvoje želje v prihodnje?

Igranje za izbrano vrsto Slovenije mi pomeni zelo veliko, saj igramo veliko mednarodnih tekem, na katerih si nabiram prepotrebne izkušnje. Vpoklic v reprezentanco je prav tako določeno priznanje in pohvala za trdo in dobro delo, ki ga vlagam v nogomet. Lahko bi rekel, da je tudi dodatna motivacija za naprej. Povsem logično pa je, da bi nekoč rad zaigral tudi za A reprezentanco in se z njo uvrstil na evropsko ali svetovno prvenstvo.

Kakšna je tvoja napoved pred začetkom jesenskega dela prvenstva? Kje vidiš Muro 05 po prvem delu sezone?

Težko je karkoli napovedovati pred začetkom sezone. Osebno bi si želel, da bi bili nekje v sredini lestvice, toda tudi sedmo ali osmo mesto ne bi predstavljalo nobenega razočaranja.

Objavljeno v reviji Mura, julij 2012. Avtor prispevka Smiljan Kuhar.

Komentarji (0)

NE SPREGLEJTE

Erik Janža

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu