Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Občni zbor poln presežkov

Nekdanja Banfijeva gostilna na križišču današnjih Kocljeve in Zvezne ulice, ki je bila zgrajena v 20. letih 20. stoletja. Danes (2021) stoji na tem mestu nadstropna poslovna stavba, v kateri so med drugimi tudi podjetja Idea TV, NKBM in druge. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Franc Obal-Arhitektura historicizma in secesije v Prekmurju.

27. februarja 1937 je bil v prostorih gostilne Banfi občni zbor SK Mure, na katerem so člani potrdili nov mandat dosedanjemu predsedniku Josipu Lipiču. Podpredsednika še vedno ostajata Slavko Vutković in Koloman Hirschl.

Občni zbor je potekal po sledečem dnevnem redu:
1. Volitev dveh članov za overitev zapisnika o občnem zboru in imenovanje zapisnikarja
2. Poročilo predsednika
3. Poročilo funkcionarjev kluba
4. Poročilo revizorjev
5. Sklepanje o samostojnih predlogih
6. Določitev pristopnine in članarine
7. Volitev novega upravnega odbora
8. Volitev revizorjev
9. Volitev častnega razsodišča
10. Slučajnosti

Množična udeležba

Zraven velikega števila članov se je občnega zbora udeležilo precej predstavnikov oblasti, na čelu z županom Ferdinandom Hartnerjem. Po otvoritvi občnega zbora je predsednik društva Josip Lipič orisal delovanje kluba v preteklem letu. Klub je v zadnjih letih lepo napredoval in goji številne športe. Zgrajen je bil lep stadion, kar je krona 13-letnega intenzivnega delovanja kluba.

288 članov kluba

V preteklem letu je imel klub 11 rednih sestankov upravnega odbora. Prejel je 434, odposlal pa 617 dopisov. Za načelnika novoustanovljene šahovske sekcije je bil izvoljen g. notar Jezovšek, za sabljaško sekcijo pa g. Vičar, ki ga je po njegovem odhodu zamenjal g. Šebök. V klub je bilo včlanjenih 288 članov, glede na preteklo leto pa jih je pristopilo 44, izstopili pa so štirje. Klub je imel 7 častnih in 2 ustanovna člana.

Številne prireditve in dogodki

Klub je v preteklem letu pripravil številne prireditve in dogodke: otvoritev stadiona, 29 nogometnih tekem, lahkoatletske mitinge, kolesarski izlet, šahovsko simultanko, table tenis nastope, sabljaško akademijo, 5 čajank, organizacijo rednih torkovih sestankov in tradicionalni športni ples. Ustanovljen pa je bil tudi tamburaški odsek. Klub je izpostavil problem premajhnega zanimanja športnih ustanov za športno gibanje. Da je temu tako priča podatek, da je klub za stadion iz lastnih sredstev žrtvoval 109.660,52 dinarjev, Dravska banovina pa je prispevala le 496,25 dinarjev. Klube pa tepe še velika davčna obremenitev in takse na prireditve.

Rekordni denarni promet

Sledilo je poročilo blagajnika v katerem je bilo povedano, da je denarni promet kluba v letu 1936 znašal 172.351,83 dinarjev. Od tega je bilo 86.579,30 dinarjev prihodkov in 85.579,30 dinarjev odhodkov. Z dobičkom pred kratkim izvedenega planinskega plesa so bili poravnani dolgovi v zvezi z gradnjo igrišča.

Paradna disciplina kluba je nogomet

Društvo je v preteklem letu največ pozornosti namenilo nogometu. Klub je izven Murske Sobote odigral 10 tekem. Po jesenskem delu prvenstva 1936/1937 se Mura nahaja na 1. mestu II. razreda Mariborske skupine in ima realne možnosti za preboj v I. razred. Igralci so odigrali tri mednarodne tekme, od tega eno v Avstriji. Prvo moštvo je odigralo 25 tekem, od tega je zmagalo 13-krat, 9-krat izgubilo, 3 tekme pa so se končale brez zmagovalca. Razmerje zadetkov je bilo 106:65 v korist Mure. Rezervna ekipa Mure je odigrala 5 tekem. Celotna nogometna sekcija šteje 79 članov.

Ostale sekcije

Klub je preteklo leto ustanovil sabljaško sekcijo pri čemer je skupaj z A.S.K. Mariborom priredil sabljaško akademijo. Table tenis sekcija šteje 20 članov. Juniorji so nastopili 3-krat proti seniorskim nasprotnikom SK Lendava in SK Slavija Maribor ter vedno zmagali. Klub je zgradil teniško igrišče, ki je stalo okrog 8000 dinarjev. Teniška sekcija bo letos nastopila na moštvenem državnem tekmovanju. Pod vodstvom g. Kodra so bila organizirana redna teoretična predavanja in gimnastične vaje za člane zimsko športne sekcije. Klub je poročal tudi, da je čisti dobiček z otvoritve stadiona znašal 5037,55 dinarjev in dobiček s tekme med murinimi Old boyi in rezervnimi oficirji 702 dinarjev. Druptvo je organiziralo številne sestanke, čajanke, tamburaški odsek pa je dobil posebne uniforme.

Novo - staro vodstvo

Po poročilih posameznih funkcionarjev so bile izvršene volitve na katerih je bil za predsednika znova izvoljen Josip Lipič. Upravni odbor Mure je glede na prejšnji občni zbor ostal praktično nespremenjen.

Na koncu občnega zbora je župan Ferdinand Hartner obljubil 10.000 opek za bodoči Sportni dom.

IZ MEDIJEV

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu