Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Predsednik podpira razpustitev NK Mure in ustanovitev ŠD Sobote

Milan Šušteršič je 18. maja 1953 postal predsednik športnega društva Sobota. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: arhiv NK Mura skozi čas

Razpustitev nogometnega kluba Mura in ustanovitev športnega društva Sobote je v Murski Soboti razdelila javnost. Del javnosti se s to odločitvijo ne strinja in gleda na to precej črnogledo, dobršen del pa tako odločitev podpira.

V časniku Obmurski tednik so se po slabih petih mesecih delovanja društva pogovarjali s predsednikom Milanom Šušteršičom, ki je dejal:

"V sami Murski Soboti in vsem Prekmurju je mnogo mladih in nadarjenih ljudi, ki bodo ob pravilni športni vzgoji lahko dosegli prav lepe uspehe v poedinih športnih panogah. V Soboti trenutno še prevladuje nogomet, ni pa res, da ne bi bilo zanimanja tudi za ostale športne panoge. Prav zato smatram, da se je zavzelo pravilno stališče z razpustitvijo nogometnega kluba in ustanovitvijo športnega društva. Za sedaj goji mlado športno društvo nogomet, atletiko, odbojko in kegljanje. Razume se, da ne stremimo le za kvaliteto, tudi množičnost je geslo društva. Predvidevamo, da bo društvo v kratkem začelo še s težko atletiko, balinanjem in rokometom. Najbolj pereče vprašanje so finančna sredstva, občutne težave pa nam povzroča tudi pomanjkanje strokovnega kadra, pa tudi nekateri nedelavni odborniki so problem zase."

Kakšni so izgledi nogometne sekcije v borbi med najboljšimi slovenskimi nogometaši in katere sekcije se poleg te še uveljavljajo?

"Menim, da je nogometna sekcija za jesensko nogometno prvenstvo še kar pripravljena. To zlasti zato, ker razpolaga s precejšnjim številom igralcev. To daje upanje na dvig kvalitete nogometa, saj vlada med igralci konkurenca in borba; kdo bo boljši, ta bo igral v prvem moštvu. Menim, da bosta oba prekmurska predstavnika krepko posegla v borbo za prvo mesto. Poleg nogometne se vidno uveljavljata še kegljaška in atletska sekcija. Zlasti za slednjo je ugotovitev razveseljiva; v njej je precej žensk, pohvalna pa je udeležba obrtnikov. Z začetkom šole pa društvo pričakuje tudi dijake."

Kaj bi pospešilo napredek športa pri nas?

"Finančna sredstva (saj je treba toliko rekvizitov, športnih naprav, potovanja), nam povzročajo največ težav; vzporedno s tem pa strokovni kader, razumevanje in široka propaganda med ljudmi — to je osnova za uspešnejše delo in nagel razvoj športa v Soboti in samem Prekmurju. Naša pričakovanja, da bi nam finančna sredstva vsaj delno zagotovila razna podjetja, samo mesto, oz. okraj (kot je to drugod po mestih in okrajih) in posamezniki s podporo, ostanejo največkrat le pričakovanja. V strokovnem pogledu pa naj bi društvu pomagali z delovanjem v njem zlasti poklicni športni delavci, profesorji, dalje vodniki in domači trenerji, ki bi si izkušnje pridobili na tečajih. Pomembno delo pa bi izvedla tudi SZDL s populariziranjem telesne vzgoje in športa med ljudmi na raznih sestankih. To bi gotovo pripomoglo k hitrejšemu vzponu športa predvsem na vasi, kar je prav tako naša dolžnost."

Ali bodo letos v Soboti še kakšne večje športne prireditve?

"Večjih prireditev letos ne bo več. Omejili se bomo le na tekmovanja v nogometu, odbojki in kegljanju. V atletiki predvidevamo dvoboj z Litijo ali Varaždinom. V prihodnjem letu pa računamo na obisk atletov zagrebške Mladosti, ki nameravajo taboriti v Murski Soboti. Ob tej priložnosti bi bil izveden dvoboj v atletiki med akademiki iz Švedske in Zagreba."

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu