Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Prvih deset let Mure - od 1924 do 1934

Skupinska slika po tekmi Čakovečki SK : Mura, ki je bila odigrana 14. oktobra 1928. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: neznan

Leto 1934 je leto Mure, saj Sport klub Mura praznuje deseto obletnico delovanja. Če je bil leta 1924 šport v domeni Murske Sobote in Mure, lahko leta 1934 ugotavljamo, da se je šport, prav zaradi našega kluba, zaril v vse pore življenja ob reki Muri. Deset let pozneje lahko na pašnikih in travnikih srečujemo kmečke fante kako nabijajo žogo.

Preden je v Murski Soboti nastalo organizirano športno društvo, smo lahko šport spremljali le iz slik in časopisov. Nogometna žoga je bila le igračka, danes pa se zraven otrok z njo ukvarjajo tudi odrasli. Na pobudo športnikov in meščanov, ki so nogomet spremljali le od daleč, se je sestal pripravljalni odbor za ustanovitev športnega društva. Sestavil je pravila in novemu društvu nadel imel Sport klub Mura.

Prvi poskusi z uveljavitvijo nogometa niso bili najbolj uspešni in klub je začel več pozornosti posvečati hazeni. Nastala je ekipa (družina), ki je bila pet let med najuspešnejšimi v državi. Nekoliko kasneje se je razvil table tenis in v tej panogi so člani Mure osvojili sedem državnih in nešteto banovinskih prvenstev. Prekmurje je namreč bilo del Dravske banovine, ki je bila ena izmed devetih banovin na področju Kraljevine Jugoslavije. Kljub uspehom v hazeni in table tenisu, so mladi vse pogosteje posegali po nogometni žogi.

V prvih letih po ustanovitvi Mura ni imela srečne roke z nogometom. Ekipa je bila sestavljena iz začetnikov, ki se v kratkem času niso mogli razviti v uspešne nogometaše, zato so le stežka konkurirali ekipam iz Maribora in drugih krajev. Klub je zato ubral edino smiselno pot in začel z vzgojo mladih nogometašev. Ustanovil je mladinsko ekipo, ki je trenirala in igrala prijateljske tekme. Članska ekipa nekaj let ni igrala. Mladina je nato leta 1931 dozorela in klub je znova formiral člansko ekipo, ki se je vključila v organizirana tekmovanja. Z vsakim letom so nogometaši napredovali in dosegali boljše rezultate. Poleti 1932 je Mura prvič merila moči z dvema tujima kluboma. Porazila je avstrijski Mureck in Strass. Eno izmed najprestižnejših zmag pa je dosegla avgusta 1933, ko je premagala mariborski Rapid. Rapid velja za enega najboljših klubov na področju Dravske banovine. Do junija 1934 je Mura igrala 96 tekem od tega je 41-krat zmagala, 12-krat igrala neodločeno in 43-krat izgubila. Prejela je 277 golov, dosegla pa 316.

Še lepše uspehe kot v nogometu je Mura dosegla v hazeni. Sekcija hazene je pričela s treningi takoj po ustanovitvi kluba in že leta 1925 je med drugim premagala takratno prvakinjo Slovenije, Ilirijo. Naslednje leto so hazenašice premagale prvakinje Italije, Adrijo iz Trsta z 20:8. Na državnem nivoju je hazena dosegla vrh leta 1927 in Mura je v tem letu med drugim premagala takratne državne prvakinje, zagrebško Concordio. Po tem letu so društva začela razpuščati hazene in interes za to žensko igro je začel počasi plahneti. Propadanje hazene je občutila tudi Mura, ki v bližnji okolici več ni imela pravih nasprotnic. V tem času je hazena Mure osvojila prvenstvo Slovenije. Leta 1930 je v Murski Soboti gostovala najboljša hazena ekipa na svetu – Slavija iz Prage, ki je zmagala s 5:7. To je bil labodji spev hazene v Murski Soboti, kajti vodstvo je uvidelo, da hazena pod trenutnimi okoliščinami nima več prihodnosti in je leta 1931 razpustilo ekipo. Aprila 1932 je bila hazena Mure dokončno izbrisana iz članstva v JHS (Jugoslovenski savez za hazenu). Hazeni Mure so skozi njeno zgodovino vseskozi metali polena pod noge, saj se določeni veliki centri niso mogli sprijazniti z dejstvom, da je malo večja vas, kot je takrat bila Murska Sobota, tako uspešna v tem športu. Hazena je odigrala 75 tekem od tega jih je 60 zmagala, 11 izgubila, 4 tekme pa je igrala neodločeno. Dosegla je 664, prejela pa 308 golov.

Zraven hazene, je bila Mura dolga leta vodilno moštvo v table tenisu. Leta 1930 je bil naš klub organizator prvega državnega prvenstva, priredil pa je tudi več domačih in mednarodnih turnirjev.  Igralci Mure so barve kluba branili na turnirjih širom Evrope – v Badenu, Parizu, Pragi, Bratislavi, Grazu in na Dunaju. Osvojili so 17 prvenstev Dravske banovine, 7 državnih prvenstev, več prvenstev Zagreba in Savske banovine, Celja, Graza itd. Murini člani v table tenisu so s ponosom nosili tudi dres državne reprezentance. To se je zgodilo deset krat.

Poleg omenjenih panog je Mura gojila tudi druge športe. Zadovoljive uspehe je dosegla še v tenisu, kjer je odigrala več medklubskih tekem.

IZ MEDIJEV

Svetovno prvenstvo v namiznem tenisu v Pragi (1932). Drugi z leve sedi član SK Mure Janez Nemec. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Sketch

Po table tenis turnirju v Gradcu (1931). Od leve Ludvik Nemec, Marica Cimperman, Janez Nemec. Janez in Ludvik Nemec sta bila dejavna tudi v nogometu, Marica Cimperman pa je bila odlična vratarka hazene Mure. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: neznan

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu