Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas.

Sobota na dnevu športa premagala Radkersburg
9. avgust 1953

Kolesarji so tekmovali po ulicah Murske Sobote. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Jože Kološa

V Murski Soboti je v soboto 8. in v nedeljo 9. avgusta 1953 potekal Dan športa. Pripravilo ga je novoustanovljeno društvo ŠD Sobota predvsem kot manifestacijo vseh napredno mislečih športnikov v Murski Soboti in Prekmurju. Prireditelji so želeli pri mladih vzbuditi zanimanje za različne športne panoge, ne samo za nogomet.

Vlaganje v infrastrukturo

V pripravah za tekmovanje so na novo uredili igrišče za odbojko, na katerem bo sedaj možno igrati tudi nočne tekme. Popravili so tudi atletsko stezo in garderobo, pred dograditvijo pa je tudi teniško igrišče. Preurejeno je bilo še nogometno igrišče.

Spored dneva športa

sobota, 8. avgust 1953
15.00 - plavalni dvoboj in vaterpolo tekma med plavalno sekcijo TVD Partizan Sobota in PK Celje.
17.00 - odbojka, predtekmovanje
20.00 - finale tekmovanja v odbojki, nočna tekma pod lučmi
21.00 - ekshibicijski dvoboj v boksu med BK Železničar in BK Branik iz Maribora. V dvoboju je sodelovalo 9 prvakov Slovenije.

nedelja, 9. avgust
5.00 - budnica po ulicah Murske Sobote
8.00 - povorka vseh sodelujočih športnikov
9.00 - kolesarske dirke po ulicah Murske Sobote
10.00 - šahovski moštveni brzoturnir na vrtu hotela Zvezda. Kegljaška tekmovanja v kegljišču gostilne Varga. Začetek lahkoatletskih tekmovanj na stadionu ŠD Sobote na katerem bodo sodelovali tudi atleti zagrebške Mladosti.
11.30 - predaja diplom ustanovnim članom ŠD Sobote
13.00 - nadaljevanje plavalnega dvoboja med TVD Partizan Sobota in PK Celje
15.00 - začetek nogometnih tekem. Nastopili bodo pionirji in mladina Sobote, za zaključek pa bo na sporedu mednarodna nogometna tekma med Soboto in Radkersburgom.

Nedeljski pohod športnikov

Nedeljski športni spored je odprla budnica soboške pihalne godbe, nakar je povorka naznanila začetek nedeljskega športnega dogajanja. Začela se je pred domom TVD Partizan in se vila čez Trg zmage v Kocljevo ulico, kjer se je razšla. Na čelu pohoda so bile zastave, takoj za njim pa slika predsednika republike, maršala Tita. Pred godbo sta dva mladinca nosila olimpijski znak kot simbol športnih prireditev. Za godbo se je uvrstil celotni odbor ŠD Sobote, nakar so sledile telovadke soboške tovarne perila. Za njimi so se razvstili nogometaši, nato predstavniki ostalih sekcij društva in gostje. Povorko so zaključili strelci, lovci ter ribiči.

Nogometaši z Radkersburgom

Nogometni spored se je pričel ob 15.00. V tekmi mladincev Sobote in Radkersburga so slavili Sobočani z 9:0. Podobno je bilo tudi v tekmi prvih moštev v kateri je Sobota zmagala z visokih 14:0 (10:0). Dvoboju je prisostvovalo veliko število gledalcev, ki so pričakovali več od tekme, ki ni bila nič posebnega. Sobočani so bili premočan nasprotnik, gostje pa preslab, tako da bi bil lahko rezultat tudi višji. Mariborski Večer je zapisal, da so Sobočani sprva povabili Sturm, ki pa je iz neznanega razloga odpovedal gostovanje.

IZ MEDIJEV

Kopališče je bilo prizorišče plavalnih tekem. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Jože Kološa

Na dnevu športa so se pomerili tudi šahisti. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Jože Kološa

Vabilo na dan športa. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Obmurski tednik, 24. julij 1953

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu