Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

XIX. redni letni občni zbor Mure

Nekdanja Banfijeva gostilna na križišču današnjih Kocljeve in Zvezne ulice, ki je bila zgrajena v 20. letih 20. stoletja. Danes (2021) stoji na tem mestu nadstropna poslovna stavba, v kateri so med drugimi tudi podjetja Idea TV, NKBM in druge. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Franc Obal-Arhitektura historicizma in secesije v Prekmurju.

V soboto, 13. marca 1943 je ob osmih zvečer v gostilni Banfi potekal 19. redni letni občni zbor Mure. Minil je v znamenju okupacije Madžarske in poveličevanja domoljublja. Poročilo  z občnega zbora je bilo objavljeno v propagandnem časopisu Muraszombat és vidéke, v nadaljevanju pa prinašamo povzetek iz omenjenega časopisa. Predsednik je znova postal Josip Lipič, ki je na čelu kluba že osem let.

Dnevni red:
1. Otvoritev občnega zbora, določitev sklepčnosti in imenovanje dveh članov za potrditev zapisnika
2. Poročila uslužbencev
3. Poročila vodij oddelkov
4. Poročilo revizijske komisije
5. Predlogi za odločanje
6. Določitev članarine
7. Volitve predsednika in ostalih organov društva
8. Razno

Občnega zbora, ki je bil dobro obiskan, se je udeležil tudi poslanec in soboški župan Nandor Hartner. Po molitvi "Verujem v enega Boga" je občni zbor odprl mestni guverner in aktualni predsednik kluba Josip Lipič. Sledilo je poročilo sekretarja kluba Ernesta Szasza, ki je med drugim dejal: "Za nami je uspešno leto, tako na športnem kot na družabnem področju kluba. Uresničili smo tisto kar smo si zadali in izpolnili svojo domoljubno dolžnost. Pri tem nismo bili prepotentni in na glas izpostavljali svojih ciljev. Ponosni smo, da lahko javnosti predstavimo svoje dosežke." Szasz je nato predstavil nekaj zanimivih podatkov. "Leta 1942 je nogometna ekipa z vlakom prepotovala 3830 kilometrov. Potovanje je večinoma potekalo ponoči ali zjutraj. Klub je organiziral dan brez kajenja, na katerem so nastopili mladi nogometaši." Na koncu je dodal, da klub trenutno šteje 269 članov. Szasz je v nadaljevanju dodal še nekaj besed o madžarskem domoljublju in pripadnosti Madžarski.

Sledila je zahvala posameznikom, ki so najbolj pomagali klubu. "To so bili župan Nandor Hartner, okrožni sodnik dr. Jozsef Olajos, podpolkovnik Pal Breuer in notar ter podpredsednik kluba Imre Mórocz. Posebno zahvalo si zaslužita tudi predsednik Josip Lipič in tajnik Raoul Peterka. Nogometne ekipe ne bi bilo brez dr. Gusztava Valenta, šefa davčnega urada in trenerja Mure. Je eden izmed najbolj zagnanih ter nesebičnih ljudi na področju športa," je dodal Szasz.

Vodilo kluba še naprej ostajajo domači igralci: "Še naprej moramo ustvarjati zdrave pogoje, da se bodo naši mladi športniki lahko vključili v delovanje kluba. Pri tem ne mislim samo na nogomet, temveč na vse športne panoge. Ne moremo si privoščiti in pripeljati tujih športnikov, čeprav so boljši od domačih, temveč moramo vključiti čim več športnikov iz regije," je zaključil Szasz.

Po poročilu in političnem govoru tajnika je Otto Csermely prebral blagajniško poročilo, ki ga je občni zbor potrdil.

Nogomet sta zaznamovala prijateljstvo in ekipni duh

Nogometno poročilo je prebral trener dr. Gusztav Valent, ki je uvodoma predstavil statistiko ekipe, ki je po jesenskem delu prvenstva zasedla peto mesto. Pohvalil je tudi občinstvo, ki je stalo ob ekipi in ga vzpodbujalo v dobrem in slabem. Skrivnost uspeha je bila v ekipnem duhu in pripadnosti. Trener v svoji ekipi noče nedisciplinarnih igralcev, zato je od njih zahteval, da pred celotnim občnim zborom obljubijo, da bodo spoštovali njegova navodila in se podredili zahtevam ekipe. Dr. Valent je svoj govor zaključil z besedami, da če bodo nogometaši še naprej sledili omenjenim načelom in delovali v dobro ekipe, da bo Mura dosegla svoj cilj, to je uvrstitev 3. madžarsko ligo NB III.

Članarina znaša 1 pengő

Po poročilu revizijske komisije, ki jo je predstavil Štefan Šiftar je bila določena članarina za leto 1943. Na pobudo predsednika Lipiča le ta znaša 1 pengő. V nadaljevanju občnega zbora se je predsednik Josip Lipič zahvalil članom za podporo in predal besedo Nandorju Hartnerju, ki je nadaljeval občni zbor.

Nov mandat za Josipa Lipiča

Občni zbor je v nadaljevanju izvolil sledeče vodstvo.

predsednik: Josip Lipič (bančni direktor)
sodpredsednik: Imre Mórocz (notar)
izvršni predsednik: dr. Gusztav Valent (šef davčne uprave)
podpredsednika: Pál Rostás (direktor, učitelj), Ludvik Šiftar (tovarnar)

sekretar: Raoul Peterka (šef banke)
tajnik: Ernő Szász (urednik časopisa Muraszombat és vidéke)
blagajnik: Otto Csermely
namestnik blagajnika: Ludvik Hojer (trgovec)
hišnik: Jože Horvat
ekonom: Ludvik Krančič (javni uslužbenec)
tajnik: dr. Zoltan Szakonyi
zdravnik: dr. Štefan Vučak
poslovni del: Josip Adanič in Jože Romhanyi
predavatelji: Ede Schermann (gimnazijski učitelj telovadbe) in Arpad Varga
zapisnikar: dr. László Dsubán (notar)
namestnik zapisnikarja: Štefan Gorički

upravni odbor: Nandor Andersch-Hartner, Josip Benko ml., Janez Cvetič, Koloman Gumilar, Ernest Hojer, dr. Vilmos Lippai, dr. Janez Nemec, Ludvik Nemec, Bela Norčič, Janez Peterka, Gyula Rituper, Koloman Saray, Ernő Szabó, Ludvik Števančec, Bela Toth, Ferenc Toth, Jože Zrim

nadomestni člani UO-ja: Franc Kühar, Štefan Szasz, Aleksander Šiftar, Štefan Sraka, Geza Vogrinčič

nadzorni odbor: Štefan Koltaj, Štefan Šiftar, Ernest Štivan
nadomestni člani nadzornega odbora: Miklos Vertes, Miklos Pinter
disciplinska komisija: dr. Ferenc Banki, dr. Gyula Bölcs, dr. Tibor Derzsenyi, dr. Istvan Lehoczky in dr. Miklos Pinter

Na koncu se je predsednik Josip Lipič zahvalil za zaupanje in dejal, da bo klub znova obudil glasbeno sekcijo.

IZ MEDIJEV

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu