Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Z občnega zbora - poslovanje pozitivno, ključen bo strateški partner

Z občnega zbora NŠ Mure, ki je bil 12. aprila 2024. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Simon Horvat

V medijski sobi na stadionu Fazanerija je danes ob 18.00 potekal redni letni občni zbor NŠ Mura, na katerem je vodstvo kluba predstavilo poslovanje in dosežke v letu 2023, ozrlo pa se je tudi na izzive, ki klub čakajo letos in prihodnje leto.

Potekal je po sledečem dnevnem redu:
1. Otvoritev in ugotovitev navzočnosti
2. Potrditev dnevnega reda
3. Izvolitev delovnega predsedstva (predsednika, dva člana, zapisnikarja in dveh overiteljev zapisnika)
4. Poročilo predsednika, razprava in sprejem
5. Poročilo vodje nogometne šole, razprava in sprejem
6. Poročilo o delovanju ženskih selekcij, razprava in sprejem
7. Finančno poročilo, razprava in sprejem
8. Poročilo predsednika disciplinske komisije, razprava in sprejem
9. Poročilo predsednika nadzornega odbora, razprava in sprejem
10. Letni program dela
11. Razno.

Predsednik Kuzmič je v svojem poročilu izpostavil, da je za Muro povprečno leto v katerem je klub dosegel večino ciljev. Ostaja grenak priokus zaradi neuvrstitve v Evropo, ki je pomemben vir financiranja. Ta primanjkljaj je bil na koncu zakrpan s strani prodaje igralcev. "Zaradi organske rasti se klub sooča z vsakoletnimi večjimi finančnimi stroški. Raste nogometna šola, sredstva potrebuje članska ekipa, nenazadnje pa klub veliko vlaga tudi v infrastrukturo," je dejal Kuzmič, ki je povedal še, da noben klub v Sloveniji toliko ne vlaga v infrastrukturo kot Mura. Dodal je še, da klub potrebuje urejeno Fazanerijo in kar je še najbolj pomembno - urejena igrišča za vadbo vseh selekcij. Mura je med vsemi prvoligaši klub z najmanjšim številom lastnih igrišč.

Vlaganje v marketing in žensko ekipo

Mura je v preteklem letu bila znova zelo aktivna v marketingu. Obudili so Murino nouč, uvedli družinski sektor, Štrkija, za letos pa pripravljajo serijo dogodkov ob stoletnici SK Mure - retro dres, razstavo po ulicah Murske Sobote, slavnostno akademijo in pripravljalne tekme z atraktivnimi nasprotniki kot so Shakhtar Donetsk, Luton Town itd. "Z januarjem lani smo klubu priključili tudi ženski nogomet, kar je dvignilo ugled kluba in predstavlja veliko požitev delovanja društva," je še dodal Kuzmič.

O povezavi med glavno in severno tribuno

"Ta projekt se vleče že dve leti," je uvodoma pojasnil Kuzmič. "Razlogov je več, dolgo časa pa je potekalo usklajevanje kaj bi naredili, da bi bil čim manjši vpliv na okolje. Potrebno se je zavedati, da bi za vse kar smo želeli narediti trajalo zelo dolgo, da bi pridobili vsa ustrezna soglasja. Zdaj smo v pospešenem zaključevanju vloge za gradbeno dovoljenje. To želimo zaključiti do konca aprila, v prvi fazi pa bi naredili le lok oz. povezavo med tribunama. Postopki za pridobivanje soglasij so namreč predolgi, razpis pa bo šel ven že maja in ga ne smemo zamuditi. Razpis bo zaključen jeseni, tako da pričakujem, da bi se gradnja pričela v začetku prihodnjega leta," dodaja Kuzmič. Klub si finančne okvirje za ta projekt ustvarja skupaj z občino, NZS, ministrstvom in Fundacijo za šport.

O menjavah trenerjev

"Lani smo menjali tri trenerje, vse v želji da bi to bila najboljša rešitev za klub. Poskušali smo s Slovencem, pa tujcem, pa imamo zdaj znova Slovenca. Glede članske ekipe je to področje naš največji izziv. Marsikatero potezo smo mogoče naredili na hitro, ampak se bo potrebno na podlagi teh potez nekaj naučiti," pravi Kuzmič.

O finančnem poslovanju

"Klub je s prodajo igralcev uspel zaključiti preteklo leto, sicer na škrge oz. na tesno pa vendarle," je dejal predsednik. "Nekaj odprtih računov za preteklo leto je še ostalo, vendar je vse skupaj obvladljivo," je pripomnil Kuzmič. Podrobneje je finančno poslovanje predstavil poslovni direktor Aleš Kegelj. "Poslovanje je bilo pozitivno in zelo dobro. Je pa bilo zelo težavno, ker smo shajali iz meseca v mesec. Bilo je vloženega ogromno truda, da smo lahko sproti pokrivali svoje obveznosti," je dejal Kegelj. Klub je imel v letu 2023 nekaj več kot pet milijonov prihodkov, leto pa je končal v plusu.

skupaj prihodki: 5.147.747 evrov
skupaj odhodki: 5.032.888 evrov

Več kot polovico odhodkov je odpadlo na člansko ekipo in sicer 2.630.742 evrov. Za nogomento šolo je bilo namenjenih 593.330, za ženski nogomet pa 339.649 evrov.

O strateškem partnerju

Aleš Kegelj je ob zaključku svojega poročila dejal: "Tudi za leto 2024 vse finančne projekcije kažejo na stabilno poslovanje, bo pa nujen strateški partner, predvsem za zaključevanje tekmovalne sezone 2024/25."

Kuzmič se je navezal in dejal: "Če pet miljonov razdelimo na dvanajst mesecev pridemo do številke 400 tisoč na mesec. Tak znesek je v Sloveniji zelo težko zagotoviti, razen če ga da lastnik, oz. če prodajaš igralce. Tudi, če bomo še naprej uspeli zagotavljati ta znesek bomo težko rasli. Nimamo infrastrukture in težko si bomo privoščili nakupe igralcev, ki bi naredili razliko. Cilj je, da strateški partner na začetku zagotavlja finančna sredstva, srednjeročno, da zagotovimo infrastrukturo in dolgoročno, da zvišamo poslovni del s športnim turizmom in lahko industrijo."

Poslovnega partnerja so pričeli iskati že jeseni. "Poleti smo se pripravljali, jeseni pa smo začeli z aktivnim iskanjem. Naslovili smo več kot 100 potencialnih strank od tega največ klubov in njihovih lastnikov. Opravili smo desetine predstavitev. V zadnjih dveh mesecih smo v ožjem izboru s petimi. Ponudbe morajo biti finančne in vsebinske, ker ne smemo pustiti, da pridejo v naše okolje tujci pa jim vse prepustimo, da bodo zadeve peljali po svoje. V tem primeru bi jim bilo zelo težko pa še voljo bi izgubili. Računamo, da bi do konca aprila izbrali enega s katerim bi potem spet mesec, mesec in pol trajala pogajanja," pravi Kuzmič, ki še enkrat več poudarja, da je strateški partner nujen.

"Strateški partner je nujen, če želimo v Prekmurju stopiti na nogometno višji nivo. Če ne letos pa naslednje leto. Moramo se odločiti ali želimo biti del večjega sistema in stopiti na ta vlak ali pa bomo tukaj životarili. Kakšno leto bi še zdržali na tem nivoju potem pa težko."

Kuzmič je dejal še, da bi v primeru vstopa strateškega partnerja ostal v klubu.

Cilj je pokal

"Evropska tekmovanja nam prinašajo ugled, sredstva in lažje prodajamo igralce. Če smo v prvenstvu nekoliko na slabšem imamo možnosti v pokalu. Polfinale bo trd oreh, vendar če bo pristop pravi nam lahko s pomočjo gledalcev uspe priti v finale. Osvojitev pokala bi nam pomagala pri stabilizaciji kluba in iskanju strateškega partnerja," je dejal Kuzmič. "Cilj je tudi, da naredimo korak naprej pri ženskem nogometu, ker ogromno vlagamo v njega. Z malo sreče se nam lahko poklopi in ženski del speljemo finančno pozitivno."

V nogometni šoli je 250 igralcev

Dosežke mlajših selekcij je predstavil administrator Alen Balažic, ki je dejal, da so bili lani rezultati nekoliko slabši od pričakovanj, klub pa je menjal tudi precej trenerjev. Ukinili so odprto šolo, zato je precej igralcev odšlo po okoliških klubih. Največji problem so vadbene površine za več kot 250 mladih nogometašev. Klub ima veliko mladih reprezentantov, vsako leto pa vključuje nove in nove v člansko ekipo, kar je eden od ciljev društva.

Sedemdeset mladih nogometašic

Delo ženske selekcije je predstavil Simon Jakšič, ki je dejal, da v klubu trenira okrog 70 mladih nogometašic. Igralke članske ekipe so lani osvojile dvojno krono, žal pa se jim ni uspelo prebiti v 2. krog kvalifikacij za ligo prvakinj. Dekleta bodo ta cilj skušala naskakovati tudi letos, s čimer bi se pokrili stroški ženske ekipe.

Po uri in pol razprav ter predstavitev se je občni zbor zaključil ob 19.30.

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu