Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Zmaga, bakle in potrditev prvega mesta

Nogometaši Sobote na tekmi proti Kladivarju (23. oktober 1960). Stojijo od leve: Zelko (trener), L. Norčič, Drvarič, J. Norčič, Dozet, Skalar, Sečko. Čepijo: Potočnik, Šarotar, Morčič, Miloševič, Vrdjuka in Maučec. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: arhiv Antona Šarotarja

Moštvo Sobote je tudi po nedeljski tekmi s Kladivarjem na sicer vročih celjskih tleh ostalo neporaženo, saj so naši nogometaši zmagali z 2:4 (0:3). To je uspeh, ki, kot vse kaže, ni slučajen, marveč je rezultat iz tekme v tekmo boljše igre, ki jo prikazujejo plavi na domačem igrišču in na gostovanjih povsod po Sloveniji. Doslejšnja bilanca je nadvse pozitivna: štiri zmage in en neodločen rezultat, kar ne le dokazuje, da je moštvo Sobote krepko pretrgalo s preteklostjo, ko je ponavadi izgubljalo na tujih igriščih, marveč tudi, da že njegov doslejšnji izkupiček potrjuje mnenja optimistov, ki napovedujejo Soboti ugodne izglede za zasedbo najvišjega nogometnega prestola v Sloveniji.

In še nekaj je vredno zapisati v uvodu: menda še doslej ni bilo med ljubitelji tega športa v Pomurju, zlasti še o Murski Soboti, tolikšnega zanimanja za izid tekme, kot je bilo prav preteklo nedeljo za derby srečanje v okviru SCL v Celju. Že ob petih popoldne so se zbrali pred poslopjem pošte številni navijači, katerih nepopisna radost je bila, ko so izvedeli za zmago svojih ljubljencev. V ponedeljek so ljudje dobesedno razgrabili naklade Poleta, Dela, Večera ... Enajsterica Sobote je za svoj nedeljski podvig prejela številne čestitke, med drugimi tudi od Nogometnega kluba Kovinar iz Maribora. "Bravo. tovariši..." pišejo v svoji brzojavki mariborski nogometaši.

Sicer pa pomeni zmaga Sobote nad celjskim Kladivarjem 2:4 največje presenečenje za slovensko športno javnost v nedeljskem nogometnem plesu slovenske conske lige.

Sobota: Vrdjuka, Drvarič, Šarotar. Skalar, Dozet, J. Norčič, Sečko, L. Norčič, Potočnik, Maučec, Miloševič. Trener: Feri Zelko.

Kladivar: Leban (Breznik). Vodeb, Coklič, Škedelj, Marinček, Kokotec, Godunc, Hočevar (Štor), Šega, Hribernik, Perc. Trener: Radko Dobrajc.

Strelci: 0:1 - Maučec (18'), 0:2 - Miloševič (38'), 0:3 - L. Norčič (40' - 11m), 1:3 - Perc (55'), 2:4 - Maučec (78'), 2:4 - Vodeb (80)

V začetku tekme je bilo na obeh straneh precej nervoze. Gostujoči igralci so kmalu uvideli, da Kladivar v obrambi precej šepa in zato so s hitrimi prodori začeli spravljati v zadrego domače branilce. Po zaslugi zelo slabega vratarja Lebana je Sobota prišla v vodstvo že v 18. minuti. Spodrsljaj Marinčka v obrambi je spretno izkoristil Maučec in zatresel nasprotnikovo mrežo. Ta gol je očitno ohrabril goste in podvojil njihovo borbenost. Tako je bila pobuda kmalu povsem v njihovih rokah. Vedno lepše so preigravali Kladivarjeve igralce.

V 38. minuti je Miloševič iz položaja, ki je bil nevaren za Lebanovo svetišče, povišal rezultat na 2 0. Tudi pri tem golu je "botroval" Kladivarjev vratar. Komaj pa je žoga zapustila sredino igrišča, že so igralci Sobote bliskovito napadli. Njihovo akcijo Je Marinček v sili nepravilno zaustavil v kazenskem prostoru. Najstrožjo kazen - enajstmetrovko - je L. Norčič zanesljivo uresničil in tako dosegel tretji gol za barve Sobote. V tem času je že vse kazalo, da bo Kladivar doživel tokrat pravo katastrofo na svojem igrišču. Vsi njegovi igralci so igrali zbegano in delali začetniške napake.

V drugem polčasu so gostje okrepili obrambno vrsto in kljub temu nevarno napadali, Marinček zamenja položaj: sedaj je srednji napadalec. V 55. minuti je Perc z najlepšim golom dneva znižal rezultat na 1:3. Kladivarjevi so začeli silno napadati. Ta njihov polet pa Je trajal samo kakih 28 minut in v tem kritičnem času je imel polno posla odlični vratar Sobote Vrdjuka, pa tudi ostali branilci so brezhibno opravili svoj posel, tako da domačim ni uspelo zadeti v črno. Da Kladivar ni dosegel zaželenega gola, se ima zahvaliti netočni igri svojih napadalcev. V 78. minuti so gostje dobili prosti strel kakih 40 metrov od Kladivarjevih vrat. Potočnik je izvajal prosti strel Maučec pa jo je prestregel z glavo in prisebno poslal v mrežo: 1:4 za Soboto! Usoda Kladivarja je bila sedaj takorekoč zapečatena. V 80. minuti so domači izvajali deveti kot. Veliko gnečo pred vrati je izkoristil Vodeb in z nekaj metrov zmanjšal rezultat na 2:4. Potem spet ofenziva domačinov. Slabi streli Vodeba in Marinčka pa so ostali brez zadetka.

Sobota je zasluženo zmagala. In ne samo to: zaslugo za to pomembno zmago je pripisati celotnemu moštvu in težko je posebej imenovati posameznike, ki so morda izstopali, če nočemo delati krivice moštvu, ki je v Celju briljiralo predvsem kot uigran kolektiv. Soboti so za zmago zaploskali tudi domači navijači, prijatelji Sobote pa so nesli svoje nogometaše v garderodo. Ob igrišču so zagorele mnoge bakle, veselje Sobočanov pa je bilo res veliko.

Sekretar Vlado Cvetko je dejal: "Mislim, da ima v letošnjem prvenstvu več moštev priložnost osvojiti naslov prvaka. Ni več Branika, ki je bil v prejšnjih letih absoluten prvak in sedaj imajo Kladivar, Maribor in Sobota približno enake izglede za osvojitev prvega mesta. Prijatelji nogometa v Soboti so optimisti tudi za naprej in so prepričani, da bodo njihovi nogometaši krepko posegli v borbo za točke in da jim bo dober začetek prinesel tudi dober konec."

1. Sobota   5 4 1 0 13:5 9
2. Ilirija   5 3 1 1  9:3 7
3. Ljubljana  5 2 2 1 13:5 6
4. Maribor   5 3 0 2 17:9 6
5. Rudar (T)  5 2 2 1  7:6 6
6. Krim    5 3 0 2  7:7 6
7. Kladivar  5 2 1 2 16:10 5
8. Olimp    5 2 1 2  9:15 5
9. Slovan   5 1 2 2 11:9 4
10.Nova Gorica 5 2 0 3 10:17 4
11.Triglav   5 1 0 4 13:17 2
12.Nafta    5 0 0 5  2:25 0

Ludvik Norčič strelja enajstmetrovko za 0:3. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Pomurski vestnik

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu