Na spletni strani NK Mura skozi čas so zbrana dejstva in podatki o Muri. Le-te ves čas dodajamo in posodabljamo. Do tega trenutka še nismo uspeli v bazo podatkov vnesti vseh zapisnikov tekem iz sezone 2014/15 ter pokalnih tekem pred letom 2000, zato podatki na spletni strani, ki se nanašajo na te tekme, niso popolni. Vabimo vas, da si preberete tudi zakaj NK Mura skozi čas in kakšen je namen spletne strani.

Imam podatke o Muri

Bodite na tekočem z dogajanjem na NK Mura skozi čas in prejemajte obvestila o člankih na vašo mobilno napravo. Naložite si aplikacijo Telegram in poiščite kanal NK Mura skozi čas.

Kaj manjka Fazaneriji in zakaj mora Mura skupinski del igrati v Mariboru?
28. avgust 2021

Pogled na severno tribuno leta 2020. Avtorske pravice: www.nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

V tekoči sezoni se je Mura prvič v zgodovini uvrstila v skupinski del evropskih tekmovanj, vendar pa domačih tekem ne bo odigrala na Fazaneriji. Zakaj je temu tako? Odgovor se skriva v strožjih pravilih UEFE, ki za skupinski del tekmovanja zahtevajo stadion kategorije 4., medtem ko Mestni stadion Fazanerija izpolnjuje pogoje zgolj za stadion kategorije 3.

Od stadiona kategorije 2 do kategorije 3

Še pred pričetkom letošnjih evropskih kvalifikacijskih tekem je soboški stadion po kriterijih UEFE spadal v kategorijo 2. Z določenimi izboljšavami je klubu skupaj z Mestno občino Murska Sobota in sponzorji uspelo stadion nadgraditi do točke, da zagotavlja minimalne pogoje za kategorijo 3. Če tega ne bi izvedli, potem Mura zadnji dve tekmi z Žalgirisom in Sturmom ne bi smela odigrati na domači Fazaneriji.

Glavni pogoji, ki jih je Mura morala zagotoviti, so bili:
- Vsaj 4500 sedežev (trenutno jih je 4506)
- Povečati in ločiti parkirne prostore za uradne osebe
- Zagotoviti ustrezne klopi za rezervne igralce in sodnike
- Zagotoviti prostore za novinarje
- Postaviti vrtljiva vrata za vhode (dobava v prihodnjih tednih – pridobljeno dovoljenje UEFA za izjemo)

Kaj manjka stadionu?

Sedaj pa se je Mura znašla v položaju, ko se je njeno gostiteljstvo na Fazaneriji v evropskih tekmovanjih za tekočo sezono končalo.  Tekme skupinskega dela evropskih tekmovanje se namreč lahko odigrajo le na stadionih kategorije 4. Zaradi tega razloga bo Mura primorana nadaljnje evropske tekme gostiti v Mariboru, ker Ljudski vrt ustreza pogojem UEFE. Seveda se marsikomu poraja vprašanje, kaj vse bi morali izboljšati na Fazaneriji, da bi v prihodnosti Mura takšne tekme lahko odigrala tudi na svojem stadionu. Pa poglejmo kakšni so ti pogoji:

- Povečati kapaciteto stadiona na vsaj 8000 sedežev
- Za vsakih 660 sedežev je potrebno zagotoviti ena vrtljiva vhodna vrata
- Povečati sanitarne prostore
- Zagotoviti vsaj 100 VIP sedišč
- Zagotoviti vsaj 150 varnih ločenih parkirnih mest
- Zagotoviti vsaj 60 sedišč za predstavnike medijev in 10 komentatorskih mest
- Zagotoviti prostor za tiskovne konference, ki sprejme vsaj 50 ljudi in še več manjših popravkov
- Zagotoviti 1000 m2 parkirnih površin za TV ekipo
- Povečati slačilnice in zagotoviti dodatne prostore za UEFO

Kdaj bo Fazanerija postala stadion kategorije 4?

Preskok v kategorijo 4 je v največji meri odvisen od dograditve stadiona, tj. od povezave glavne in severne tribune. Ta projekt ni izvedljiv čez noč je pa tudi težko reči kdaj bi se naj to zgodilo. Do takrat se bodo muraši potili na "tujem" igrišču, mi pa se bomo vozili v Maribor bodrit črno-bele.

Avtor: Marjan Špilak

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu