Na spletni strani NK Mura skozi čas so zbrana dejstva in podatki o Muri. Le-te ves čas dodajamo in posodabljamo. Do tega trenutka še nismo uspeli v bazo podatkov vnesti vseh zapisnikov tekem iz sezone 2014/15 ter pokalnih tekem pred letom 2000, zato podatki na spletni strani, ki se nanašajo na te tekme, niso popolni. Vabimo vas, da si preberete tudi zakaj NK Mura skozi čas in kakšen je namen spletne strani.

Imam podatke o Muri

Bodite na tekočem z dogajanjem na NK Mura skozi čas in prejemajte obvestila o člankih na vašo mobilno napravo. Naložite si aplikacijo Telegram in poiščite kanal NK Mura skozi čas.

Kdo je Žalgiris?
4. avgust 2021

LFF Stadium je domovanje Žalgirisa. Stadion sprejme 5067 gledalcev na njem pa je umetna trava. Foto: nordicstadiums.com

Futbolo klubas Žalgiris oz. krajše FK Žalgiris je nogometni klub, ki prihaja iz glavnega mesta Litve, Vilne. Ustanovljen je bil leta 1947, domuje pa na stadionu, ki nosi ime LFF stadion in sprejme dobrih 5000 gledalcev, kar je nekaj podobnega kot Fazanerija. Na stadionu je namesto naravne umetna trava. Vzdevek kluba je zeleno-beli, kar se sklada s tradicionalnimi barvami dresov, ki so sestavljeni iz omenjenih dveh barv. Trener kluba je Kazahstanec Vladimir Cheburin, ki je to funkcijo nastopil v začetku januarja 2021.

Paradni konj Litve

Tako kot predhodni tekmec Mure, Ludogorets, je tudi Žalgiris v zadnjih letih paradni konj litovskega nogometa, saj so od leta 2011 bili vselej na prvem ali drugem mestu prvenstvene razpredelnice. Sezona je v Litvi razdeljena po letih in Žalgiris si je nastop v kvalifikacijah za Ligo prvakov priboril kot najboljša ekipa v sezoni 2020. V 2. krogu jih je izločil madžarski prvak Ferencvaros. V aktualni sezoni je Žalgiris odigral 19 tekem in se z 41. točkami nahaja na prvem mestu litovske A Lyge.

Tržna vrednost Žalgirisa je podobna Murini

Ekipa je po Transfermarktu vredna 6.08 milijona evrov oz. približno milijon in pol manj kot Mura. Igralec z najvišjo tržno vrednostjo, 700 tisoč evrov je ofenzivni vezist Francis Kyeremeh, ki je obenem najboljši strelec Žalgirisa v sezoni 2021. Dosegel je 8 zadetkov. Šest zadetkov je dosegel Francoz Hugo Videmont, pet pa Hrvat Tomislav Kiš. V moštvu Žalgirisa je tudi 28-letni Ogenyi Onazi, ki je leta 2012 v dresu Lazia igral dve evropski tekmi proti Muri.

Iz Žalgirisa v Muro

Mura je z Žalgirisom že odigrala dve uradni tekme. To je bilo 10. in 24. avgusta 1995. V prvi tekmi, ki je bila odigrana v Vilni je zmagal Žalgiris z 2:0, v povratni pa Mura z 2:1. Litvanci so nato napredovali v 2. predkrog pokala pokalnih zmagovalcev in izločili Sobočane. Zanimivo je, da oba kluba veže tudi Sergejus Novikovas, ki se je pripravam Mure pridružil januarja 2001. Obrambni igralec je k Muri prišel iz Žalgirisa, vendar kasneje ni prišlo do realizacije prestopa.

Bratranca Karamarko

Eden od veznih členov obeh ekip je tudi Marin Karamarko. Za Žalgiris namreč igra njegov bratranec Marko Karamarko, ki pa je trenutno poškodovan. Še lansko leto je bil član Žalgirisa Slovenec Klemen Bolha, ki pa je od letošnje sezone član Aluminija.

Nigerijec Ogenyi Onazi je v dresu Lazia leta 2012 igral dve tekmi z Muro. Tokrat je eno glavnih orožij Žalgirisa. Na fotografiji je skupaj s fizioterapevtom Mure Jožetom Janžo po tekmi Lazio : Mura, ki je bila odigrana 30. avgusta 2012. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Nataša Juhnov

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu