Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Korenine Mure segajo v obdobje po 1. svetovni vojni

Uradna letnica ustanovitve nogometnega kluba Mura je 1924. Vendar se je nogomet v Murski Soboti seveda igral že pred tem. Pobudniki te nogometne igre so bili prekmurski študentje, ki so se izobraževali na Madžarskem, začetki nogometnega udejstvovanja pa sovpadajo s koncem prve svetovne vojne leta 1918. Prvo nogometno žogo bi naj, kot je zapisal Feri Maučec v knjigi Sedem desetletij NK Mure, v Mursko Soboti prinesel Laci Kardoš leta 1918. To je bila t. i. rombler angleška žoga, ki ni bila nova, ampak rabljena. Prva nogometna tekma v Murski Soboti je bila odigrana leta 1921 na Živinskem trgu med moštvoma Mure in Dolnje Lendave. Zagotovo pa ne drži trditev, da je bil v Murski Soboti prvi športni klub ustanovljen šele leta 1924.

Nogometni klub Mura je obstajal že leta 1921, neuradno že prej, se je pa v tistih letih v klubu močno odražala vsa napetost težkega obdobja po prvi svetovni vojni iz različnih vidikov. Območje današnjega Prekmurja je bilo vedno stičišče različnih narodnosti in jezikov ter različnih verskih skupnosti. Najverjetneje je to glavni razlog, da je klub zelo hitro prenehal z delovanjem in praznino je zapolnila ustanovitev novega športnega kluba Mura leta 1924, v okviru katerega so ustanovili več odsekov, tudi nogometnega.

IZ MEDIJEV

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu