Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Prva nogometna tekma Mure

Prva dokumentirana tekma Mure. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Prekmurski Glasnik, 10. julij 1921

Tretjega julija 1921 je bila v Murski Soboti odigrana prijateljska tekma med kluboma Mura in D.S.C. Zmagali so gostje z 0:7 (0:4). Obenem je to bila prva tekma med Sobočani in Lendavčani. Dvoboji med tema ekipama so kasneje prerasli v veliko rivalstvo, pogosto zaznamovano z incidenti in različnimi napetostmi.

Kot poroča Prekmurski Glasnik, je bila tekma odigrana v močnem dežju, porazu pa je najverjetneje botrovalo pomanjkanje treninga. Trener Mure je bil Gregorović, nekoč odličen igralec zagrebškega Gradjanskega. Za Muro so med drugim igrali Šimon, Janža, Haužer, Kardoš in Šiftar.

Po tekmi je bila v prostorih Dobraija (danes 2020 je tam Zvezda) in Kemenyja (danes 2020 je tam stavba Pošte Slovenije) veselica.

Nogomet so v Murski Soboti verjetno ljubiteljsko igrali že prej, prav ta tekma pa je po doslej znanih podatkih prva dokumentirana nogometna tekma v Murski Soboti. Mura se je takrat imenovala Football klub Mura. Tekmo z Lendavčani je Mura po vsej verjetnosti igrala, ko še ni bila ustanovljena. Prvi zapisi o volilni seji Football kluba Mura namreč segajo v 9. avgust 1921. Na drugi strani je bil D.S.C (Dolnjelendavski Sport-Club) ustanovljen 1913 kot madžarski nogometni klub.

Opomba: Čeprav v članku navajajo zmago Mure s 7:0, je glede na opis tekme zmagala D.S.C. V tistih časih so tekme navajali tako, da so najprej napisali gostujočo ekipo in nato domačo.

Zapis, ki označuje, da je bila tekma med Muro in D.S.C-jem 3. julija 1921. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Prekmurski Glasnik, 10. julij 1921

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu