Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Košček zgodovine v mojih rokah

Timotej Brkić v retro dresu Mure. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Na tekmi proti Mariboru se je prvič v zgodovini kluba zgodilo, da so igralci na igrišče stopili v retro dresih, s prepoznavno vrvico in štirimi črtami. Bili so skoraj enaki kot so jih nosili njihovi predhodniki pred stotimi leti. O njih smo prelili že ogromno črnila in natipkali veliko število stavkov. Priznam, da sem bil sprva skeptičen ali bo naša krovna organizacija glede na vsa pravila in omejitve dovolila njihovo uporabo. Vrvice v modernem nogometu pač niso pogoste in zaradi varnostnih razlogov ne spadajo na drese. Pa je dovolila in pokazala razum. Hvala bogu. Zato roka tudi njim.

Pohvalil bom tudi klub za idejo in izpeljavo, tudi zato ker se ne spomnim, da bi v Sloveniji komurkoli kaj podobnega padlo na pamet. Pa ne samo to. Ob raziskovanju zgodovine Mure spoznavam kaj vse so naši predniki morali dati skozi, da so ohranili črno-belo barvo, tudi ko so ji vsiljevali rdečo in modro. Ali pa ko so se borili za ime Mura in ne Sobota. Zato je moje spoštovanje do tega še večje.

Ko se ustvarjalci te spletne strani pogovarjamo z nekdanjimi akterji in iščemo kakršnekoli izdelke in drese, večinoma ostajamo praznih rok. Nobeden jih več nima. Vsaj ne iz začetnega obdobja. Še danes se spomnim, kako mi je Škaper kot mulcu leta 1996 podaril dres. Legendarnega iz devetdesetih s številko 9. Še danes ga imam in če že teh retro dresov niso razdelili med navijače potem je hvalevredna ideja, da so jih dali na dražbo. Enega si želim tudi jaz, da bom imel pri sebi košček Murine zgodovine. Verjetno podobne priložnosti več ne bom dočakal. Mogoče jo bodo naši zanamci, ko bo klub praznoval 200 let. Do takrat pa bo eden v mojih in v rokah mojih potomcev. Mogoče ga bo kdo čez 100 let iskal, tako kot jih jaz iščem danes.

Opomba: priskrbite si ga lahko tudi vi na uradni facebook strani NŠ Mura.

Kolumne ne odražajo uradnega stališča spletne strani NK Mura skozi čas.
Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu