Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Nogometna Mura je dobila ime po reki Mura

Pogled na reko Mura iz zraka. Foto: visitmurskasobota.si, 30. april 2021

V tokratnem članku smo se dotaknili imena Mura. Od kod je nogometna Mura dobila ime? Je to bilo po reki Mura ali tovarni Mura, kot so mnogi še vedno prepričani?

Hitro tekoča reka

Kot smo že večkrat zapisali se je leta 1919, tj. po 1. svetovni vojni, začela na soboškem sejmišču zbirati mladina in se poditi za žogo. Sebe so imenovali Mura. Prvi klub je nastal leta 1921 in se je imenoval Football klub Mura, vendar je zaradi narodnostnih preprek kmalu razpadel. Tri leta pozneje, 16. avgusta 1924, je nastala SK Mura. Prvi zapisi o tem, da je Mura dobila ime po reki datirajo v 21. februar 1942, ko je takratni tajnik kluba, Raoul Peterka, na občnem zboru orisal pot Mure. Med drugim je dejal: "Avgusta 1924 je bila Mura znova oživljena, ime pa je dobila po hitro tekoči reki ..."

Tovarna Mura

Prva tovarna, ki se je v Murski Soboti ukvarjala s šiviljstvom je bila ustanovljena leta 1925, tj. eno leto pozneje kot je bila ustanovljena nogometna Mura. Njen lastnik je bil Janez Cvetič, ki je ustanovil tovarno perila. Leta 1932 se ji je pridružila še tovarna perila Ludvika Šiftarja. Obe tovarni sta se pozneje združili in delovali pod imenom Šiftar - Cvetičeva tovarna. Po 2. svetovni vojni, leta 1945, je bila tovarna nacionalizirana in od takrat je delovala kot tovarna Mura. Vse tovarne, Cvetičeva, Šiftarjeva in tovarna Mura so bile tesno povezane z nogometom. Janez Cvetič je bil pred in med vojno član upravnega odbora kluba, Ludvik Šiftar pa večinoma član nadzornega odbora. Tovarna Mura je bila kasneje dolgoletni sponzor kluba.

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu