Na spletni strani NK Mura skozi čas so zbrana dejstva in podatki o Muri. Le-te ves čas dodajamo in posodabljamo. Do tega trenutka še nismo uspeli v bazo podatkov vnesti vseh zapisnikov tekem iz sezone 2014/15 ter pokalnih tekem pred letom 2000, zato podatki na spletni strani, ki se nanašajo na te tekme, niso popolni. Vabimo vas, da si preberete tudi zakaj NK Mura skozi čas in kakšen je namen spletne strani.

Imam podatke o Muri

Bodite na tekočem z dogajanjem na NK Mura skozi čas in prejemajte obvestila o člankih na vašo mobilno napravo. Naložite si aplikacijo Telegram in poiščite kanal NK Mura skozi čas.

Praznični remi s Hermesom
28. junij 1934

Prizor s tekme Mura : Hermes (1:1). Na sliki vratar Mure Josip Kos. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: album Nogomet i sport 1935

Nogometaši Mure so v sklopu praznovanja desete obletnice kluba igrali dve prijateljski tekmi z ljubljanskim Hermesom. Prva tekma je bila 28. junija 1934 in se je končala neodločeno 1:1. Za Muro je zadel Turk za Hermes pa Brodnik.

Da bo tekma živa in napeta so pokazale že prve minute, saj sta obe ekipi diktirali močan tempo. V 6. minuti so gostje prek Ložarja zatresli prečko Mure. V 10. minuti pa je Mura povedla. Vratar Hermesa je slabo reagiral na visoko žogo, ki mu je izpadla iz rok. Na veselje gledalcev jo je neovirano v gol poslal Turk. V naslednjih akcijah bi lahko Mura povedla na 2:0, potem ko je Debelakov strel gostujoči vratar le s težavo obranil. Gostje so izenačili v 25. minuti, ko je Brodnik z roba kazenskega prostra poslal žogo za hrbet vratarja Mure, Josipa Kosa.

V drugem polčasu so gledalci še vedno spremljali odprto igro, saj sta si obe ekipi prizadevali doseči vodilni zadetek. Na koncu je ostalo pri izidu iz prvega polčasa - 1:1. V drugem polčasu je pri Muri poškodbo glave staknil Karel Schiller.

Od standardnih igralcev je pri Muri manjkal srednji krilec Štefan Čagran in ravno na tem igralnem mestu je imela Mura največ težav. Pri Muri so se najbolj izkazali obrambni igralci, medtem ko so bili napadalci premalo konkretni, čeprav zelo nevarni. Eden najboljših mož je bil vratar Josip Kos. Na drugi strani so ljubljančani prikazali igro kratkih pasov. Imeli so dobro obrambno vrsto, kjer je kraljeval Klančnik. V napadu je bil nevaren Ložar, bivši igralec Mure.

To je bila prva tekma med Muro in Hermesom. Hermes je ljubljanski nogometni klub, ki je v pretekli sezoni (1933/1934) tekmoval v I. razredu in zasedel 4. mesto. Klub deluje še danes (2020) pod imenom NK Hermes Ljubljana. Poznamo ga tudi kot NK Železničar Ljubljana, Ljubljana in v samostojni Sloveniji kot Eurospekter Ljubljana, AM Cosmos Ljubljana itd. Njegov dom je Šiška v Ljubljani. Je eden najstarejših slovenskih klubov, saj je bil ustanovljen leta 1909.

Na sliki, ki smo jo uspeli pridobiti je prizor s te tekme. Tekma je bila odigrana na starem igrišču Mure, ki je v bližini današnje (2020) Veterinarie. Mura je tam igrala svoje tekme preden se je leta 1936 preselila na območje Fazanerije. Na sliki je vratar Mure, Josip Kos.

Pred tekmo Mura : Hermes sta se pomerili obe rezervni moštvi Mure.

IZ MEDIJEV

Nogometaši Mure, ki so 28. junija 1934 igrali proti Hermesu. Od leve: dr. Janez Nemec, Turk II, Jeno Kardoš, Varga, Štefan Čagran, Nikolaj Horvat, Josip Kos, Karel Schiller, Ivan Debelak, Josip Videnšek, Ivo Kardoš, Anton Novak, Josip Turk (načelnik nog. odseka). Čepi: Geza Vogrinčič. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Jerolim Purač

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu