Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Pred pričetkom prvenstva v sezoni 1950

Zasneženi pogled na današnjo Slovensko ulico. V ozadju je evangeličanska cerkev. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Jože Kološa Kološ

V nedeljo, 12. marca 1950, se bo pričelo slovensko nogometno prvenstvo. Glavna novost je ta, da bo prvenstvo prvič v celoti izpeljano v koledarskem letu 1950, kar pomeni, da ne bo več jesenskega in spomladanskega dela. Spomladi bo odigran prvi del, drugi del pa se bo pričel avgusta. V slovenski ligi bodo tekmovali Branik, Nafta, Železničar Maribor, Korotan, Sobota, Železničar Gorica, Krim, Proleter Koper, Odred B, Miličnik, Gregorčič, Proletarec Zagorje, Kladivar in Drava. Proleter iz Kopra in druga ekipa Odreda bosta tekmovala izven konkurence, zato se njuni rezultati ne bodo šteli v skupno lestvico.

Dva tedna treningov

Zaradi neugodnih vremenskih razmer in velike snežne odeje so Sobočani pozno štartali v priprave, saj so s treningi pričeli dva tedna pred prvenstvom. Vse to se pozna na fizični pripravljenosti in uigranosti moštva. V tem času so odigrali le eno pripravljalno tekmo in sicer so se 26. februarja v Mariboru pomerili z Železničarjem in doživeli visok poraz.

V prvem krogu s Krimom

V prvem krogu bodo Sobočani gostili ljubljanski Krim s katerim so v zgodovini odigrali tri tekme in na vseh igrišče zapuščali sklonjenih glav. V časopisu Ljudski glas, je bil ob prvi tekmi objavljen zanimiv prispevek, v katerem med drugim piše:

"Vigranost moštva je tudi slaba, zato za nedeljsko tekmo ne smemo biti optimisti in pričakovati ne vem kakšne igre od našega moštva. Toda kljub temu lahko pričakujemo uspeh, če bo moštvo vse te pomanjkljivosti nadoknadilo s požrtvovalnostjo. Vse ljubitelje nogometa pa naprošamo, da v čim večjem številu pridejo bodrit igralce k zmagi in to na dostojen način. Gledalci naj se zavedajo tega, da je to prva tekma tega moštva in zato naj ne pričakujejo nemogoče od njega in naj ne zmerjajo posamezne igralce, če naredijo kako napako, kajti s tem samo jemljejo voljo igralcem in tako samo škodujejo. Pravtako je potrebno, da se gledalci zavedajo, da je sodnik tudi zmotljiv in zato naj ne zmerjajo takoj sodnika, če naredi kakšno napako."

Mladinci prvič v slovenski ligi

V enotni slovenski ligi pa bodo prvič zaigrali tudi mladinci, ki so se v ligo prebili skozi kvalifikacije. V njej sodeluje 12 moštev in sicer: Železničar Ljubljana, Rudar Trbovlje, Kladivar, Branik, Proletarec Koper, Sobota, Korotan, Železničar Maribor, Odred, Kamnik, Slovan in Krim. Mladinci bodo v prvem krogu gostovali v Kopru, glede na oddaljenost pa bodo na tekmo odpotovali dan prej.

Višje cene vstopnic

Klub bo v sezoni 1950 soočen z velikimi finančnimi izdatki, saj bosta tako prva kot mladinska ekipa morali prepotovati na tisoče kilometrov. Da bi klub vsaj delno kril stroške potovanj je bil primoran dvigniti cene vstopnic za domače tekme. Loža po novem stane 40 dinarjev, tribuna 30, stojišče 20, dijaki bodo odšteli 15, vojaki v skupini pa 2 dinarja. V kolikor klub ne bi dvignil cene vstopnic bi bil primoran odpovedati tekmovanje mladinskemu moštvu, tega pa ne želijo, saj se zavedajo, da je za dvig kvalitete nogometa v Murski Soboti potrebno delo z mladimi igralci.

Ljudski glas je zapisal: "Vsled tega naprošamo vse ljubitelje nogometa in simpatizerje kluba, da v čim večjem številu obiščejo vse tekme, ki bodo odigrane v Murski Soboti ter s tem pripomorejo klubu s finančnimi sredstvi ter obenem bodrijo naše moštvo k zmagi. Obenem opozarjamo občinstvo, da, v kolikor bi v začetku izostali uspehi moštva, ne zgubi takoj voljo in ne pride več na tekmo, kajti igralci redno posečajo treninge in je upanje, da bo naše prvo moštvo dobro zaigralo."

IZ MEDIJEV

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu