Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Intervju s športnim direktorjem ŽNK Mura Nona Štefanom Kozicem

Športni direktor ŽNK Mura Nona Štefan Kozic je pobudnik ženskega nogometa v Prekmurju. Leta 1999 je zbral ekipo deklic in z njimi pričel s sistematičnim delom. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Aleš Cipot/fotolens.si

Lokalni tednik Vestnik je na svoji spletni objavil intervju s športnim direktorjem ŽNK Mura Nona Štefanom Kozicem. Kozic je glavni pobudnik ženskega nogometa v Prekmurju s katerim se je pričel sistematično ukvarjati leta 1999.

Devetkratne državne prvakinje po novem prepoznamo pod imenom ŽNK Mura Nona. Kakšne spremembe je prinesla pripojitev?

"Velikih sprememb načeloma ni, še naprej vse selekcije trenirajo v Bratoncih. Imamo pa sedaj na razpolago vse službe, ki delujejo pri Muri, od zdravstvene, generalnega sekretarja, odnosov z javnostmi ..., kar je pozitivno. Nosili bomo tudi drugo barvo dresov, črno-belo in zlato, predvsem pa je sedaj vse na višji ravni. Vsi moramo delati več kot doslej. Kar se mene tiče, moramo dati čim večji poudarek nogometni šoli in privabiti dekleta."

Boste tekme še igrali v Bratoncih ali drugod?

"Tekem, ki so se prenašale po televiziji, že doslej nismo igrali v Bratoncih, temveč v Beltincih ali Murski Soboti. Tako bo tudi v prihodnje."

Priprave je pod vodstvom Amirja Kariča začelo 21 nogometašinj. Se obetajo kakšne kadrovske spremembe?

"Se, tako kot je to v vsakem prestopnem roku. Že prej, če se spomnimo afere Gabor, smo se žal morali od nekaterih igralk posloviti, saj jim je takratni trener dejal, da nanje ne računa več. Nekatere smo pregovorili v igranje, drugih ne. Od tistega časa ni igrala Tjaša Nemec, ki sedaj prestopa v avstrijsko tretjo ligo, odhajata Teja Tkalec in Ema Horvat, ki je pri nas dobila manjšo minutažo, v Radomlje gre Noelle Vilčnik, v Olimpijo Zala Lucija Balažic. Kar se tiče prihodov, na preizkušnji je Margita Vasović iz Srbije, nekdanja igralka Crvene zvezde, ki je bila v zadnji sezoni pri Žalgirisu iz Litve. Napovedanih je še nekaj prihodov iz tujine na preizkus. Kriteriji za prihod v ekipo so zastavljeni visoko in vse želimo videti na delu v živo, ne prek videoposnetkov, da lažje sprejmemo odločitev."

Koliko pripravljalnih tekem vas čaka?

"Za zdaj smo se dogovorili za pet tekem, nasprotnice bodo dunajska Austria, St. Pölten, kjer igra Mateja Zver, Ferencvaros, Ljubljana in graški Sturm. 26. februarja odhajamo na štiridnevne priprave v Rovinj in upamo, da bomo še tam uredili kakšno tekmo."

V klubu ste ob začetku priprav ponovili, da cilj ostaja dvojna krona. Potem sledijo še kvalifikacije za ligo prvakinj.

"Tako je. Prednost osmih točk po jesenskem delu je velika, nekaterim se zdi nedosegljiva, vendar moramo biti vseeno previdni. Tri tekme se hitro zalomijo in prednost gre po zlu. Mi že zdaj delamo tako, da sestavimo ekipo za ligo prvakinj, da ne bi bilo v poletnem prestopnem roku preveč sprememb, kot se nam je to zgodilo lani. Takrat smo pripeljali nekaj igralk, ekipa ni bila dovolj uigrana in izpadli smo na tekmah z nasprotnicami, ki so po mojem mnenju za razred ali dva slabše od nas."

Oktobra se je na derbiju z Olimpijo v Fazaneriji zbralo rekordnih 900 gledalcev. Si po pripojitvi obetate več navijačev na tekmah?

"Ekipa se trudi igrati lep in všečen nogomet. Seveda je cilj vsakega, da na stadion privabi čim več gledalcev, in jaz sem bil izredno vesel, ko se jih je zbralo 900. Upamo, da jih bo v prihodnje še več, ni pa to lahko doseči. V zahodni Evropi v močnejših prvenstvih se na tekmah ženskega nogometa zbere tudi več deset tisoč gledalcev, pri nas lahko že v moškem delu samo sanjamo o tem. Imamo pa nesrečo, da Nogometna zveza Slovenije in klubi premalo naredijo za to, da bi bila liga atraktivnejša in boljša. Težko je ligo, v kateri petim ali šestim nasprotnicam daš deset golov ali več, jemati za resno. Rešitev bi bila na primer v vzhodnoevropski ali balkanski ligi. Lahko bi se sestavila liga iz klubov iz držav z območja nekdanje Jugoslavije, ki so zdaj v vrhu, in že bi dobili 10, 12 močnih tekem. Potem bi bilo tudi lažje delati in upravičiti profesionalizem."

Že ste omenili nogometno šolo, Pomurke pa vseskozi uspešno tekmujejo tudi v mlajših selekcijah.

"Res je, naredili smo velik korak naprej, smo pa še daleč od tega, da bi bili zadovoljni. Trenerska ekipa je zastavljena, kot je treba. Na mesto vodje nogometne šole smo vrnili Simona Štrakla, ki je tudi pomočnik Amirja Kariča in trener selekcije U17. Davorin Pelcl in Valter Gjergjek imata selekcijo U15, kjer izredno dobro delajo in imajo okoli 20 igralk. V U13 je Nedeljko Topić, U11 je prevzela Nuša Lašič, U9 Aleksander Pejčič, z U7, z najmlajšimi, pa delata Tjaša Nemec in Ema Horvat. Pri trenerski piramidi moram dodati še Roberta Berendijaša, ki je odgovoren za individualno delo. Rezerv je po mojem mnenju še ogromno. V času Pomurja Beltinec smo bili večinoma prvaki v vseh selekcijah, v zadnjih letih, kar je tudi posledica koronavirusa, smo malo zaspali in so nas druge ekipe prehitele. To je treba popraviti in prioriteta je narediti čim boljšo nogometno šolo. Z Beltinci še potekajo pogovori o tem, da bi morda sestavili drugo ekipo. Do maja bo jasno, ali bi bil to nov klub pod imenom Beltinci ali Bratonci. Vsekakor pa želimo pritegniti čim več mlajših deklic in v letu ali dveh pripraviti teren za drugo člansko ekipo. Zdaj je v selekciji U15 blizu 20 deklet, ki bodo čez dve leti prerasla konkurenco U17 in na koncu ne bodo imela kje igrati. V članski ekipi verjetno vse ne bodo našle prostora, zato je treba poskrbeti, da ne bodo šle drugam."

Kakšen je zdaj interes za igranje nogometa?

"V zadnjega pol leta smo pridobili od 25 do 30 deklet. Skoraj vsak teden pride kakšna, in če dobro delaš, jih tudi privabiš. Tudi s pomočjo NŠ Mura bomo skušali izkoristiti center na Goričkem, da bi vključili dekliško selekcijo. Ker pa je čedalje težje otroke zvabiti izpred računalnikov in televizorjev, jim je treba ponuditi zanimiv program. Mi smo klub, ki je usmerjen v vzgojo vrhunskih nogometašinj, vendar je treba tudi poskrbeti za tiste, ki so motorično manj uspešne, ampak jih nogomet veseli in v tem uživajo."

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu