Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Pomembno športno slavje v Murski Soboti

Cenjena fotomontaža soboškega fotografa Jerolima Purača iz leta 1934. V belih dresih stojijo: Josip Kos, Josip Videnšek, Nikolaj Horvat, Geza Vogrinčič, Štefan Čagran, Ivan Debelak, Karel Schiller, Anton Novak, Ivo Kardoš, Štefan Debelak in Turk. Na desni strani fotografije so podpisi nogometašev Mure. Fotomontaža: Jerolim Purač. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Jerolim Purač

Po končanem jesenskem delu prvenstva in ob koncu leta 1934 je SK Mura v gostilni Turk pripravila klubsko srečanje. Namen srečanja oz. slavja, kot so ga poimenovali, je bila počastitev športnih uspehov, ki jih je klub dosegel v tem koledarskem letu. Zbral se je celotni upravni odbor z igralci.

Jesenski prvaki

Najprej je spregovoril prvi podpredsednik Josip Lipič, ki je nazdravil najvišjemu zaščitniku športnikov Nj. Vel. kralju Petru II, nasledniku Aleksandra I. Karadžordževića. Po uvodnem govoru podpredsednika je pred zbrane stopil Janez Nemec, načelnik nogometne sekcije. V daljšem govoru je orisal delovanje naših športnikov, ki so z vztrajno ljubeznijo v teh desetih letih dosegli tako velike uspehe. Nogometaši so si namreč v tem letu, brez ene izgubljene tekme, priborili naslov jesenskega prvaka mariborskega okrožja. Odigrali so 25 tekem, zmagali 15-krat, izgubili pa 7-krat. Tri tekme so se končale brez zmagovalca. Ob tem velja omeniti, da so zabili 102 gola, dobili pa so jih 58.

Župan obljubil novo igrišče

Besedo je nato dobil župan Murske Sobote Ferdinand Hartner, ki je čestital nogometašem za ta izjemen uspeh. Poudaril je, da je bil kot župan vedno naklonjen klubu in da bo zastavil ves svoj vpliv, da pride Mura v prihodnjem letu do svojega lastnega igrišča. Športniki so se na te besede odzvali z velikim aplavzom.

K uspehom so pripomogli tudi drukeri

Po govoru župana je pred zbrane stopil tajnik društva Raoul Peterka, ki je v šaljivem tonu in v pristni prekmurščini opisal prizore s tekem. Pri tem se je posebno zahvalil "drukerjem", ki so prav tako pripomogli k uspehom kluba. Drukeri so namreč najbolj glasni in goreči privrženci Mure. Vrhunec njegovega govora je nastopil, ko so v dvorano na krožnikih prinesli 102 obložena kruhka, ki so simbolizirali dosežene zadetke.

Darilo za predsednika

Športniki so nato predsedniku poklonili iz lepenke in slik sestavljeno miniaturno postavo igrišča z igralci. Vidno ganjen predsednik Vincenc Arvai se je zbranim zahvalil za veliko pozornost.

IZ MEDIJEV

Turkova gostilna je bila ena boljših gostiln v takratni Soboti, ki je ponujala tudi jedi. Stala je ob današnji (2020) Slomškovi ulici, preko današnjega sodišča. Zgradbe Turkove gostilne že dolgo več ni. Turkova gostilna je pozneje nosila ime Vargova gostilna, pogovorno pa so jo Sobočanci imenovali tudi Texas. Verjetno je v poznejših obdobjih naslednica nekdanje Turkove gostilne precej izgubila na slovesu, saj lahko v različnih virih "Texas" povezujemo tudi s pijančevanjem. Foto: Jože Kološa Kološ

Komentarji (0)

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu