Spletna stran NK Mura skozi čas je posvečena zgodovini in sedanjosti nogometnega kluba Mura in ni uradna spletna stran kluba. Urejajo jo ljubitelji črno-belih. Na voljo so članki, podatki o tekmah in igralcih, arhiv fotografij, statistika in še mnogo več. Prebrskajte arhiv Mure in spoznajte njeno pot skozi čas. Uradna spletna stran je dostopna na naslovu nsmura.si.

Shabanhaxhaj: prazne tribune ti odvzamejo nekaj profesionalizma

Dardan Shabanhaxhaj je rojen Gradčan, svoje prve nogometne korake pa je naredil pri klubu Göstinger FC. V Murski Soboti se počuti zelo dobro, tudi navijači so ga sprejeli za svojega. Avtorske pravice: nkmura.si Foto: Matjaž Vöröš

Dardan Shabanhaxhaj je v aktualni sezoni brez dvoma eden najbolj vročih nogometašev Mure. Na svojem kontu ima pet zadetkov, eno asistenco in je tretji muraš po številu odigranih minut. Z njim smo bili na kavi, se pogovarjali o marsičem in nastal je pogovor, ki ga lahko preberete v nadaljevanju.

Kdaj si začel igrati nogomet in kje? Si vselej igral bolj spredaj ali si se poskusil tudi v obrambi?

Svojo igralsko kariero sem začel s petimi leti pri Göstinger FC. Sicer sem tam ostal le par mesecev, ker so prepoznali moj talent in me poslali v GAK (op.p. Grazer Athletic Klub). Torej sem s petimi leti že bil član GAK-a, kjer sem ostal osem let. V Sturm Gradec sem prestopil pri štirinajstem letu starosti.

Nekako je bil dribling in zabijanje zadetkov vedno moja stvar, tako da sem vedno bolj igral spredaj.

Imaš dvojno državljanstvo, tudi avstrijsko. Kdaj si ga pridobil? Si bil od otroštva v Avstriji?

Sem rojen Gradčan, moji starši pa prihajajo iz Kosova. Imam avstrijsko državljanstvo.

Kako se spomniš tvojega prvega prihoda v Mursko Soboto in k Muri? Na kaj si naprej pomislil?

Torej prve misli so bile, da je mesto veliko manjše kot Gradec. Ljudje so mi bili zelo simpatični. Moram povedati, da sem se takoj počutil zelo dobro, domače. Dobro so me sprejeli. Menim, da so ljudje v Murski Soboti zelo prijazni.

Zanimivo je, kako se včasih v nogometu vse zelo hitro odvija. Še leto pred mojim prihodom smo s Sturmom igrali proti Muri, ampak moram povedati, da sem tukaj zadovoljen. Vse je bilo v redu.

Kateri igralni položaj ti najbolj odgovarja. Je to krilo ali napad?

Za mene je vedno vse odvisno od situacije; torej odvisno kje se odpira največ prostora. Zelo dobro se počutim na mestu desetke, a mi odgovarja tudi levo krilo. Tudi v napadu se znajdem. Ti trije položaji so za mene praktično enaki; ne občutim razlike.

Kako preživljaš proti čas v Murski Soboti? Murska Sobota je v primerjavi z Gradcem precej manjša, pa tudi vsebin je manj.

Prosti čas preživljam s svojimi moštvenimi kolegi in svojo punco. Velikokrat se peljem tudi domov, v Gradec. Tako čas kar hitro mine. Imamo nekaj lokacij, kjer se počutimo v redu in lahko v miru spijemo kavo. Vmes pri komu odigramo tudi kakšno partijo na Playstationu. Nikoli ni dolgčas.

Sam sem bolj družinski človek, torej mi Murska Sobota glede tega ustreza, saj je tukaj mirno.

Kako gledaš na vse te menjave trenerjev? Najprej Čontala, nato Grabić, Slavic in sedaj Vermezović?

Od vsakega trenerja sem se nekaj naučil. Z vsakim sem bil zadovoljen. Na žalost smo imeli na začetku sezone nekaj težav, ker nam je odšlo nekaj posameznikov. Glede kadra nismo bili na pravem nivoju. Sedaj se je to popravilo. Mislim, da je tudi Darjan (op.p. Slavic) svoje delo opravil dobro. Še posebej na situacijo v kateri se je znašel. Torej, da je moral na dan tekme prevzeti vodenje ekipe. To ni lahko, zato še enkrat kapo dol.

Tudi s trenutnim trenerjem sem zadovoljen. Dobro se razumeva. Kar me veseli je, da ima visoke cilje, da stremi k napredku in hoče zmagovati. Mislim, da to pripada tako navijačem, kot mestu. Se pravi to, da NŠ Mura spet postane del top štiri in da se v mestu igra Evropa.

Zdi se mi, da se v napadu dobro razumeta z Marošo. Vsaj tako izgleda na televiziji in s tribun.

Ja, Amadej mi je parkrat lepo asistiral. Želim se razumeti z vsemi in tudi sam po najboljših močeh pomagati ekipi.

V zadnjem letu si zelo napredoval. Navijači so opazili tvoj napredek.

Hvala za pohvale. Menim, da se trdo delo na koncu vedno poplača. Veliko sem treniral individualno, poskušal stopiti korak naprej. Vedno želim nekaj doseči, imam velike cilje. Tudi to je razlog, zakaj sem konec koncev prestopil v Muro. Z Muro želim nekaj narediti in osvojiti.

Kakšen je trenažni proces v Muri v primerjavi s Sturmom?

Vedno je odvisno od trenerja. Nekateri gradijo na napadu, drugi na obrambi. Eni delajo samo na taktiki, zato je težko komentirati trenažni proces. Osebno mi najbolj odgovarja igrati napadalno, verjetno tudi gledalcem (op.p. smeh). Na koncu pa je vse odvisno od trenerja.

Stari/novi kondicijski trener je nazaj. Kako komentiraš njegovo vodenje?

Dejan Novak? Mislim, da je zelo natančna oseba, kar je za njegovo delo zelo pomembno. Za nekatere igralce, ki jim je manjkala disciplina, prepotreben nov veter v ekipi. Vedno poskrbi, da je vse narejeno do konca in tako kot je potrebno, kar je vedno dobro za ekipo.

Kaj bi po tvoje morala Slovenija narediti, da bi dosegla nivo, ki ga imajo Avstrijci?

Nogomet živi od gledalcev. Menim, da bi se moralo gledalce bolj privabljati na stadione. To počne Mura zelo dobro, pri veliko ostalih klubih pa temu ni tako. To je na žalost zelo slabo. Ne more se pripetiti, da v prvi nogometni ligi na tekmo pride manj kot tisoč gledalcev. To je grenkoben občutek in vzame tudi nekaj profesionalizma iz samih igralcev.

Tudi igrišča bi se seveda morala popraviti. Igrišče v Rogaški Slatini je bilo recimo eno najhujših na katerem sem igral.

Ko bo Slovenija imela navijače, bo vse drugače. Verjetno tudi finančno. Igralci bodo radi prihajali, saj bodo vedeli, da imajo bučno podporo.

Sezono si začel sanjsko, saj si eden najboljših igralcev Mure, postal pa si tudi standarden član začetne enajsterice. Kakšen je tvoj komentar?

Upam, da je bil to le začetek. Čeprav kot moštvo v prvenstvo nismo vstopili najboljše, sem srečen, da je to uspelo meni. Vseeno upam, da je to samo začetek, in da lahko ljudem v Prekmurju ponudim še več.

Veljaš za zelo hitrega nogometaša. Si kdaj tekel šprint na 100 m in kakšen je bil čas?

Ne, nikoli. Igral sem le nogomet. Sem pa sam treniral šprinte, sam delal na tem.

Tvoje želje z Muro? Vsak sicer omeni Evropo, imaš še kaj v mislih?

Glede na to, da je pokal še odprt bi veliko stavil na njega. Z Muro bi rad osvojil pokal ali prvenstvo, to bi bilo vrhunsko doživetje.

Kje se vidiš čez pet let?

Upam, da bom v naslednjih petih letih uspel narediti korak naprej in zaigrati v eni izmed najboljših petih lig. Rad bi igral tudi za reprezentanco. To so nekako moje želje in cilji.

Komentarji (0)

NE SPREGLEJTE

Dardan Shabanhaxhaj

FORUM

Želite debatirati o tem? Prijavite se na forum in izrazite svoje mnenje.

Vstop na forum

Da bi na spletni strani nkmura.si, lahko doživeli kar najboljšo uporabniško izkušnjo, uporabljamo piškotke in podobne tehnologije. Z nadaljnjim ogledom spletne strani se strinjate z njihovo uporabo. Več informacij V redu